Депутатът от ГЕРБ Иван Колев и баща му Дечко Колев са замесени в злоупотреби за милиони левове в ТЕЦ "Марица Изток II".

Данни за това разкри председателят на Гражданска Лига на България Стефан Гамизов.

Той добави, че вече се е срещнал с премиера Бойко Борисов, който го е уверил, че ще съдейства за разследването.

Министър-председателят е заявил, че работата по случая няма да зависи от това дали става въпрос за лице от неговата партия или негова опозиция.

Иван Колев
В нито един момент не усетихме никакво притеснение от негова страна относно това какво ще изнесем, посочи Гамизов

Гамизов разполага с документи, за които е категоричен, че разкриват и доказват извършените измами. Те ще бъдат предадени на прокуратурата.

Стефан Гамизов представи документи, които предстои да бъдат засекретени, касаещи злоупотреби в енергетиката, картелни споразумения и търговия с влияние. Сведенията са му дадени, както той сам обясни, от партньор на Гражданска лига за България.

До часове Стефан Гамизов ще даде сигнала в прокуратурата и националната следствена служба. 

Той е категоричен, че става въпрос за източване на ДДС. Налага се да се възстанови ДДС на Марица Изток 2 в размер на 2 522 787.20 ст.

Злоупотребите, за които изнесе данни Гамизов, са ставали в периода 2001-2007-ма година. Това е период, в който настоящото ръководство на Марица Изток 2 не е имало отношение към управлението на дружеството.

По думите му организирана е и кампания с цел да се повлияе на министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

Гамизов представи като доказателства ревизионни актове и фактури. Казусът е елементарен, коментира той.

Според него компетентните органи може да предприемат незабавни действия.

Гамизов рязясни, че Дечко Колев е получил договор за 18 милиона лева за повишаване мощността на седми блок на ТЕЦ Марица Изток 2.

Процедурата е организирана така, че господин Колев да я спечели, обясни Гамизов. Оказва се, че Колев и групата около него нямат намерение да изпълняват договора.

Мениджърът на централата в един момент решава да си потърси неустойките, разясни още той. Гамизов уточни, че дневно загубите на блока възлизат между 70 000 и 100 000 лева.

За последните 4 години злоупотребите на групата около Колев възлизат на около 400 милиона лева.

Патриотично в патриархална традиция господин Колев е направил сина си депутат, посочи Стефан Гамизов. „Героите" са купували ток за предприятията си от ТЕЦ Марица Изток 2 за 4-5 стотинки.

Разбира се след това е препродаван на по-висока цена, коментира той.

Ще се открие директна кражба на електричество, допълни Гамизов.

Той посочи и че освен това групата на Колев наема консултанти за 12 милиона евроза старата част на Марица Изток две. Платени са им 47 милиона лева.