20 милиона лева за БАН допълнително за проекти. Около това се обединиха депутатите на второ четене на бюджета. Без наука се превръщаме в бананова република, обясни Андрей Чорбанов от ИТН. Колегата му Любомир Каримански успокои, че учените няма да бъдат лишени от допълнително възнаграждение. Има каузи, по които не трябва да водим спорове, има каузи, които са надпартийни, обясни Цончо Ганев.

Депутатите ще работят до приемането на Бюджет 2022

Депутатите ще работят до приемането на Бюджет 2022

Депутатите все още обсъждат рамката на държавния бюджет на второ четене

Красимир Вълчев от ГЕРБ посочи, че тези 20 млн. лв. няма да бъдат за възнаграждения, а БАН има най-голям проблем и предизвикателство с възпроизводството на научния потенциал. Според Андрей Чорбанов науката е тази, която в моменти на криза помага на всяка държава да се възстанови.

Образованието и науката са двете страни на една монета, изтъкна той и обясни, че другата такава монета са културата и изкуството.

Кирил Петков убеден, че е на прав път и с 20-те млн.лв. взети от прокуратурата и дадени на БАН

Кирил Петков убеден, че е на прав път и с 20-те млн.лв. взети от прокуратурата и дадени на БАН

Нетърпелите граждани да протестират, но да внимават с провокаторите

Припомняме, че покрай допълнителното финансиране на Българската академия на науките имаше колизия, тъй като прокуратурата се възпротиви срещу орязването на бюджета на съдебна власт, именно когато академиците заявиха, че предвидените средства за наука са изключително недостатъчни.

Повече пари и за спорт

Бюджетът за спорта се увеличава с 26%. Това стана ясно от изказването на червения депутат Иван Ченчев по време на дебатите по второ четене на бюджета. Той изтъкна рязкото увеличение на средствата по бюджетна програма Спортни съоръжения, където ръстът е с над 10 млн. лв. или 15% в сравнение с 2021 г. Това ще даде възможност да започне финансово подпомагане на обновяването на спортни обекти.

За първи път е включена нова програма за кадрово осигуряване на спортните клубове с предвидени 6.5 милиона лева, доволен е червеният депутат. Така значително ще се подобри кадровото осигуряване на спортните клубове, а и, от друга страна, приоритетът е насочен към подкрепа на треньорите, които са значим фактор в процеса на изграждане на спортните таланти, допълни Ченчев.

Един милион лева повече ще получат държавните спортни училища. Също така са завишени средствата по почти всички програми за спорт на децата в свободното време, както и включените в бюджета две нови програми. За първи път в този бюджет в област Образование са заложени 100 млн. лв. за повишаване на интереса и увеличаване на извънкласните дейности за всеки ученик, допълнителна подкрепа за спорт, отдих и култура, за осигуряване на широк достъп до тях и при изявени високи постижения, отчете народният представител. По същата линия са заложени 15 млн. лева за изграждане на нови и ремонт на съществуващи спортни площадки в училищата.