Промените в закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки предизвикаха бурни дебати и взаимни обвинения в лобистки интереси между депутатите. Най-голям спор предизвика текстът, разрешаващ износа на тъкани и клетки в трети страни, извън ЕС, съобщи "Сега".

В първоначалното предложение на кабинета се предвижда това да става след задоволяване на потребностите на държавите-членки на ЕС, Европейското икономическо пространство и Швейцария. В редакцията на комисията по здравеопазване обаче е предвидено износът за трети страни да се разрешава след задоволяване на нуждите в България, както е и в момента.

Руденко Йорданов от БСП настоя да бъде подкрепен текстът на вносителите, тъй като така щяла да се пресече търговията с тъкани към САЩ. Атанас Щерев от БНД го подкрепи, като обяви, че предложението на комисията е в интерес на договора на здравното министерство с американската фирма "Остеотек". Според него текстът е написан така, че да се помогне на лобито за американската фирма, която изнася тъкани от България, а след обработката им връща много малка част от полученото у нас. Шефът на здравната комисия Борислав Китов пък репликира, че трябвало направо да се каже, че намерението на колегите му е да поставят САЩ в по-неблагоприятна ситуация по отношение на износа на тъкани.

Първоначално депутатите подкрепиха предложението на вносителя. Антония Първанова от НДСВ обаче обяви, че и той обслужва лобистки интереси и че не отговаря на европейската практика. Освен това няма как да бъде установено дали са задоволени потребностите на страните от ЕС, допълни тя. В резултат депутатите промениха мнението си и подкрепиха текста на комисията. Атанас Щерев на свой ред обвини Първанова, че лобира в интерес на "Остеотек". Според него тя заблуждава парламентаристите, че няма как да се установи информацията, тъй като имало обменен регистър в ЕС на тъкани, органи и клетки.

НС отхвърли предлаганите от Антония Първанова и Радослав Гайдарски промени в закона за здравето, с които държавата трябваше да поеме спешното лечение в болница на неосигурените. Срещу него се обяви и ДПС. Основният аргумент на Хасан Адемов беше, че се записват кухи права на пациентите, тъй като няма пари за плащането на лечението.