Десет са офертите за изграждането на участък от АМ "Струма" през Кресненското дефиле, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Става въпрос за 13,2-километров участък между Кресна и Крупник - платното в посока Кулата - София, което ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе.

Цялата близо 24-километрова отсечка от Кресна до Крупник е разделена на два лота - 3.2.1 и 3.2.2, за да може на обекта да се работи едновременно и проектът да завърши до 2023 г.

Офертите за лот 3.2.1 са на:

  • ДЗЗД "ДУЙГУ - ВИА ПЛАН СТРУМА 2018", с участници: "ДУЙГУ МЮХЕНДИСЛИК ИНШААТ ТУРИЗМ ДЪШ ТИДЖАРЕТ ВЕ САНАЙИ ЛИМИТЕД ШИРКЕТИ" ООД и "ВИА-ПЛАН" ЕООД;
  • "ЕВРО-ЕКСПЕРТ-СТРОЙ" ДЗЗД, в което са: "ХИДРОСТРОЙ" АД, "ИНФРА ЕКСПЕРТ" АД И "ЕВРО АЛИАНС ТУНЕЛИ" ЕАД;
  • "ГБС-Инфраструктурно строителство" АД;
  • ДЗЗД "ЮЖЕН КОРИДОР 3.2.1", с участници: "Доуш Иншаат Ве Тиджарет" АД, "Автомагистрали Хемус" АД и "Трансконсулт-22" ООД;
  • ДЗЗД "ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА 3.2.1", с участници: "ДЖИ ПИ ГРУП" АД и "ЛОГИСТИКА 21" ЕООД;
  • Обединение "ГЕОПЪТ СТРУМА 3.2.1", в което са: "Геострой" АД, "Пътстрой-92" АД, "Биас-М" ЕООД и "Илия Бурда" ЕООД;
  • Консорциум "ИНТЕРБГ", с участници: "ПСТ Груп" ЕАД, Частно акционерно дружество "СТРОИТЕЛНА АСОЦИАЦИЯ ИНТЕРБУДМОНТАЖ", "БГ ЛЕНД КЪНСТРАКШЪН" АД и "КОПЕКС И КО." ЕООД;
  • "ТТБГ 3.2.1." ДЗЗД, в което са: "Тодини Конструкциони Дженерале С.П.А." и "Тодини България" ООД;
  • ОБЕДИНЕНИЕ "АМ СТРУМА ЮГОЗАПАД", с участници: "ТРЕЙС ГРУП ХОЛД" АД и "АЛВЕ КОНСУЛТ" ЕООД;
  • ДЗЗД "АПП ЛОТ 3.2.1", в което са: "ГРОМА ХОЛД" ЕООД, "ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА" АД, "ВОДНО СТРОИТЕЛСТВО - БЛАГОЕВГРАД" АД, "ПЪТПРОЕКТ" ЕООД и "ВАХОСТАВ-СК" а.с.
След незаконни сондажи, същата фирма иска да строи отсечка оТ АМ "Струма"

След незаконни сондажи, същата фирма иска да строи отсечка оТ АМ "Струма"

Агенция "Пътна инфраструктура" не е възлагала изпълнението на никакви дейности по трасето на лот 3.2

В участъка ще бъдат построени 3 тунела - "Симитли" /211 м/, "Ракитна" /1 135 м/ и "Стара Кресна" /1 052 м/. Съоръженията ще бъдат със системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление, управление на движението и др. Ще бъдат изградени и 10 виадукта с обща дължина 3,5 км, както и 3 надлеза и подлеза.

Достъпът до трасето ще бъде осигурен чрез 3 пътни възли:

  • Пътен възел "Полето", който ще осигурява достъп от посока Кулата до селата Брежани и Полето, както и включване в автомагистралата в посока София.
  • Пътен възел "Мечкул", който ще осигурява достъп от посока Кулата до селата Мечкул и Брежани, както и включване в автомагистралата в посока София.
  • Пътен възел "Стара Кресна", който ще осигурява достъп от посока Кулата до селата Стара Кресна, Ощава, както и включване в автомагистралата в посока София.

Стойността на обществената поръчка за лот 3.2.1 е 444 796 305 лв. без ДДС.

Офертите за лот 3.2.2 се приемат до 18 февруари и ще бъдат отворени на следващия ден. Дължината на отсечката е 10,4 км. В лот 3.2.2 е включен и обходният път на Кресна, който е 5,5 км. При обхода на града ще бъде изградена и площадка за отдих, която ще бъде с електричество, вода и канализация.

Сигнализират за незаконни сондажи по трасето на АМ "Струма"

Сигнализират за незаконни сондажи по трасето на АМ "Струма"

Съмнения за опорочаване на обществената поръчка за АМ "Струма" през Кресненското дефиле

В лот 3.2.2 ще бъдат построени 4 тунела - "Тисата" /171 м/, "Света Неделя" /1,3 км/, тунел "Кресна 1" /358 м/ и "Кресна 2" /230 м/. Те ще бъдат с инсталации и системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление, управление на движението и др. В участъка ще има 11 виадукта, както и 9 надлеза и подлеза. Чрез пътен възел "Кресна" ще се осигурява достъп в посока Кулата, София, път I-1. Стойността на обществената поръчка за лот 3.2.2 е 430 525 209 лв. без ДДС.

Срокът за изпълнение на всяка от обществените поръчки е 1556 дни и включва времето за проектиране и строителство.