Дежурни детски градини за децата на медиците се отварят и в други градове, предаде bTV.  Това стана ясно, след като две такива заведения отвориха врати в София. 

От 30 ноември до 21 декември ще текат дежурствата в градина номер 2 "Зорница" в  Стара Загора.  Идеята е на кмета Живко Тодоров.

В Бургас детска градина "Звездица-Зорница" ще поеме от понеделник грижата за децата на лекарите и медицинските лица, които са ангажирани в бургаските болници. В нея има и яслени групи.

Имаме готовност да осигурим денонощен режим на работа за случаи, в които родителите на децата са нощни смени.

Детската градина е в близост до УМБАЛ и други лечебни заведения. Капацитетът й е за над 300 деца. Ако има необходимост, сме готови да осигурим още една детска градина в комплекс "Меден рудник". 

Това написа във "Фейсбук" кметът на Бургас Димитър Николов.

Там ще се грижат за децата на лекарите, медицинските сестри и санитарите от COVID отделенията в болниците. 

Само в София над 80 децата на медиците, за които ще бъде осигурена грижа през деня.

Дежурни в столицата ще бъдат 124 и 117 детска градина в столицата. Очаква се до края на седмицата да бъде направена необходимата организация за приема на децата.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призна, че затварянето на детските градини за три седмици - от 30 ноември до 21 декември, ще създаде големи неудобства за редица семейства в София, не само тези на медиците. По нейни думи трябва да се даде сигурност на лекарите, медицинските сестри и санитарите, които в момента лекуват 2142 пациенти.