До 20 декември трябва да стане ясно, каква ще бъде новата бронирана машина на пехотата. Изборът е между 4 компании от Германия, Финландия, Франция и Швейцария, предаде БНТ. Едно от изискванията е оръдието на БТР-а да е 30-милиметрово.

Белгийската "Кокерил груп" произвежда такова въоръжение съвместно с четиримата кандидати, допуснати до конкурса.

Според изискванията на конкурса, България трябва да получи 150 бронетранспортьора, на стойност 1.464 милиарда лева в продължение на 12 години. За първи път механизираните пехотни подразделения преминават към по-мощно въоръжение по стандартите на НАТО.

30-милиметровото оръдие, с което трябва да бъде оборудвана новата бойна машина на пехотата, се монтира в боен купол, съвместим с всички видове съвременни БТР-и в света. Основното му производство е базирано в Белгия и Франция. Смяната на оръдието с друго, по-мощно, може да стане за по-малко от 20 минути.

"Всъщност голямото преимущество за българската армия е модулната ни концепция. Ние можем да адаптираме различни по калибър оръдия от 30 милиметрови до 105 на различни машини. Ако армията се нуждае от по-голям калибър, защото искате да атакувате по-тежки цели като бункери, просто сменяте оръдието, без да се налага да купувате нови БТР-и. Това ви спестява много средства и време за обучение на военнослужещите." - коментира Беър Мидкиф, вицепрезидент по продажбите на "Кокерил груп".

Компанията е разработила и нов тип брони за БТР-и, които ги правят почти напълно неуязвими за преки попадения. Безкомпромисна система за сигурност следи всеки производствен процес.

Локхийд Мартин: Пакетът за Ф-16 включва всичко необходимо за боеспособността на българските ВВС

Локхийд Мартин: Пакетът за Ф-16 включва всичко необходимо за боеспособността на българските ВВС

Без скрити разходи...

"Целият софтуер се тества. Всеки детайл, всеки превключвател, всеки компонент, за да сме сигурни, че всичко е изрядно." - увери Беър Мидкиф.

Амбицията на компанията е да открие производство у нас, не само за нуждите на армията, но и за износ.

"Ако сключим договор, само за 6 месеца ние можем в България да започнем пълно производство и да сглобяваме бойни куполи." - поясни вицепрезидентът.

От компанията предлагат пълно обучение на инструктори, стрелци, водачи на машините и командири. То варира от тренировки чрез тренажори и симулатори до огнева подготовка на стрелкови полигони. Мобилни версии на симулаторите, базирани на камиони, могат да осигурят допълнителна квалификация на военнослужещите в самите поделения или на терен.