През тази година ще започне основен ремонт на Дунав мост. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който заедно с министъра на транспорта Николай Събев се срещна в Русе с румънския вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну.

Обследването на Дунав мост е показало, че той е в много лошо състояние и дори има оголване на конструктивни елементи, съобщи министър Караджов.

Обсъждат варианти за избягване на опашките от тирове на Дунав мост

Обсъждат варианти за избягване на опашките от тирове на Дунав мост

Ще се прави паркинг

Очаква се техническото проектиране за ремонта на моста на река Дунав между Русе и Гюргево да приключи през май и да бъде обявен конкурс по Закона за обществените поръчки за изпълнител. Караджов се надява ремонтът да завърши през пролетта на 2023 година. Техническото проектиране, което се извършва в момента, е разделено на три етапа. Приключило е проектирането на първия междинен етап и проектът ще бъде разгледан от Експертния технико-икономически съвет към Агенция "Пътна инфраструктура". Той ще определи конкретните ремонтно-възстановителни дейности, които трябва да бъдат изпълнени на съоръжението, прогнозната стойност и точния срок за изпълнението им.

Километрични опашки от тирове се извиха на ГКПП "Дунав мост"

Километрични опашки от тирове се извиха на ГКПП "Дунав мост"

Колоните са над 20 километра

Караджов и Събев са се договорили Сорин Гриндяну България и Румъния да започнат да изпълняват Меморандума от 2019 година, в който е записано, че ще бъдат проучени 5 възможни локации за нови мостове над Дунав: Оряхово - Бекет; Никопол - Турну Мъгуреле; Свищов - Зимнич; Русе - Гюргево и Силистра - Кълъраш. За целта се създават две работни групи, които трябва да ускорят и изпълнението на проекта FAST Danube за подобряване на целогодишното корабоплаване в българо-румънския участък на реката.

Ферибот ще свързва Русе и Гюргево

Ферибот ще свързва Русе и Гюргево

Връзката ще заработи най-късно до средата на лятото

От разговорите на Караджов и Събев с Гриндяну е станало ясно също, че работата на фериботната линия Русе-Гюргево ще бъде възобновена не по-късно от юни, като целта е да бъде поета голяма част от тежкия трафик между България и Румъния. "През месец март ще бъдат изработени протоколи и регламенти за уеднаквяване на процедурите по преминаване на двата гранични пункта, така че престоят на превозни средства на и около ГКПП да се съкрати чувствително", заяви Събев след срещата.

АПИ пусна обществена поръчка за първите 75,6 км от АМ "Русе - Велико Търново"

АПИ пусна обществена поръчка за първите 75,6 км от АМ "Русе - Велико Търново"

На цялото трасе от 132,84 км ще има 22 моста

В Русе Караджов коментира и изграждането на магистралата Русе - Велико Търново. Той уточни, че е проведен търг за проектиране и строителство. Офертите са отворени, но победителят ще стане ясен след като се определи началната точка на магистралата. Тя зависи от зоните по "Натура 2000" както на румънска, така и на българска територия.