Обособяването на паркинг на територията на "Свободна зона - Русе" за тировете, чакащи да преминат границата при пункт Дунав мост, ще облекчи натовареното трасе и ще се избегнат опашките по пътя към Силистра. Това беше обсъдено на среща на областната управа с ръководството на "Свободна зона", съобщи БНР.

Идеята е камионите, които сега изчакват реда си към границата по пътя към Силистра и русенския бул."България", да паркират на специален терен. Предвижда се паркингът да е на територията на "Свободна зона" и да бъде готов в рамките на следващия месец, като на него ще бъдат осигурени тоалетни, бани и контейнери за отпадъци. Тировете ще заплащат такса от 5 евро за престой в рамките на 24 часа.

Над 20 км тапа на "Дунав мост" при Русе

Над 20 км тапа на "Дунав мост" при Русе

Шофьорите чакат по над 10 часа, за да преминат

Оказва се, че предложението на кмета на Русе Пенчо Милков колоната от камиони да изчаква в третата лента на бул."България" е неприложимо, тъй като теренът не отговаря на необходимите изисквания. Според информация от Областното пътно управление, поискана от областния управител Борислав Българинов, създаденото преди време трасе като буферен паркинг е тротоар и няма възможността да понася тежестта на товарни автомобили над 20 тона.

Част от таксите от "Дунав мост" при Русе да са за общинския бюджет, иска кметът

Част от таксите от "Дунав мост" при Русе да са за общинския бюджет, иска кметът

За поддръжка на инфраструктурата и като компенсация за мръсния въздух

Колоните от тирове и липсата на каквито и да е условия за шофьорите продължава да е един от най-тежките проблеми на региона.