До средата на 2021 г. в системата на железницата влизат 15 нови локомотива, които ще обслужват основните и най-натоварени направления на страната. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на откриването на жп гара Подуяне.

БДЖ подписаха допълнително споразумение с изпълнителя за още 5 локомотива, които ще бъдат доставени до юни 2021 г.", посочи транспортният министър. Той допълни, че това са първите нови локомотиви, закупени от 1986 г. насам. "В бюджета за следващата година е заложено увеличение с 200 млн. лева за капиталови трансфери и субсидии, от които близо 115 млн. лева са за подвижен състав, акцентира Росен Желязков.

По думите му за пръв път държавата ще има възможност да кандидатства за европейско финансиране за закупуването на тягов състав. В рамките на Механизма за устойчивост и възстановяване се предвиждат над 750 млн. лева за жп инфраструктура и 250 млн. лева за нови влакове, обясни още министърът.

Централната гара в София предпразнично затяга мерките

Централната гара в София предпразнично затяга мерките

Днес на първото си пътуване по линията София - Варна се отправи и един от новите локомотиви на БДЖ

В рамките на днешното събитие бяха представени и два нови високотехнологични влекача, собственост на НКЖИ, с които ще се осигури по-бърза и ефективна поддръжка на железния път в страната.

На събитието присъстваха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, кметът на район "Подуяне" Ева Митова, представители на Управляващия орган на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020, генералният директор на НК "Железопътна инфраструктура" Красимир Папукчийски, изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД Никола Василев и др.