Стриктно се следи процесът по разпределянето на допълнителните средства за автобусни превози на деца, учащи и пенсионери, така че да не се допускат злоупотреби, категоричен бе служебният министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. Неговата позиция идва в отговор на изпратеното до него писмо от омбудсмана Диана Ковачева, която поиска проверка дали са защитени правата на учениците и пенсионерите след приемане на мярката за намаленията за автобусния транспорт.

По казусът с новите по-високи цени на ученическите карти по автобусната линия Слънчев бряг - Бургас проверка вече се извършва, увери Алексиев и допълни, че други компетентни институции също следят въпроса.

По думите му са проведени няколко срещи с Националното сдружение на общините в България, на които са дадени указания относно прилагането на мярката, като бе подчертано, че няма промяна в реда по прилагане на разпределението на средствата.

Промяната основно е свързана с увеличаване на отпусканата от държавата помощ, както и въвеждане на безплатно пътуване за децата до 10 навършени години, подчерта още транспортният министър.

Случаят с учениците, пътуващи по автобусната линия Слънчев бряг - Бургас, се проверява и от Министерството на икономиката и индустрията и Комисията за защита на потребителите (КЗП).

КЗП е съставила 2 акта за административно нарушение на фирмата превозвач, която има договор с община Несебър, като в момента се събират доказателства по казуса, за да може председателят на КЗП да издаде акт за забрана на нелоялна търговска практика.

Проверяват защо ученици ще пътуват до Бургас за 145, а не за 86 лв.

Проверяват защо ученици ще пътуват до Бургас за 145, а не за 86 лв.

Картите са скочили ден преди държавната отстъпка да влезе в сила