Прилагат ли се и по какъв начин мерките за по-евтино пътуване в градския транспорт за ученици и пенсионери? Това омбудсманът Диана Ковачева настоя да разбере от вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Причина за поисканата проверката са постъпилите граждански жалби и сигнали от родители на ученици, които пътуват по автобусната линия Слънчев бряг - Бургас. По техни думи вместо цените на превозните документи за учениците да намалеят, те са се увеличили. Според тях фирмата-превозвач неправилно е разтълкувал Постановлението от Министерски съвет, което предвижда отстъпките.

Пенсионери също се оплакват, че картите им за градския транспорт не са поевтинели, посочва Ковачева и дава пример със столицата, където намалението не е факт за пенсионерите, защото цената на превозния документ сега е под размера, който би се получил след прилагане на Постановлението.

Месечната карта за градски транспорт за ученици и студенти в София става 15 лв.

Месечната карта за градски транспорт за ученици и студенти в София става 15 лв.

От утре също така децата до 10-годишна възраст се возят безплатно

Също така е ограничено правото на преференциални пътувания за хората, пенсионирали се една година по-рано от необходимата възраст, но имат необходимия осигурителен стаж, като военнослужещи, работещи при условията на първа и втора категория труд, учители и т.н., пише Диана Ковачева. В тази връзка тя припомня, че е изпратила становище и до Столичния общински съвет.

Омбудсманът настоява да разбере доколко правата на определените групи - ученици и пенсионери, са защитени вследствие на приетата от Министерски съвет мярка за допълнително компенсиране на намаленията за автобусния транспорт. Ковачева очаква също да бъде запозната и с предприетите от Министерство по транспорта и съобщенията мерки за разясняване прилагането на Постановлението, както и за резултатите от проверката на завишените цени на ученически карти по линията Слънчев Бряг - Бургас.

Проверяват защо ученици ще пътуват до Бургас за 145, а не за 86 лв.

Проверяват защо ученици ще пътуват до Бургас за 145, а не за 86 лв.

Картите са скочили ден преди държавната отстъпка да влезе в сила