Децата до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в столичния градски транспорт от утре, 1 февруари. Учениците, студентите и докторантите пък могат да се възползват от месечна карта за 15 лв. за всички линии.

Това решение бе взето на заседание на комисията по транспорт и обществен ред на Столичния общински съвет, на което бе обсъдено влизащото от 1 февруари постановление на Министерския съвет.

По отношение на пенсионерите, промяна няма да има, тъй като отстъпката, която е предписана в постановлението на МС е по-малка от тази, която Столична община дава. Към момента пенсионерите до 68 години ползват 50% отстъпка, а тези над 68 години - 80% и приемането на указаното намаление би ги ощетило.

Председателят на транспортната комисия Карлос Контрера разясни, че компенсиране на пътниците, които вече са закупили карти, ще има, но въпросът ще бъде предмет на доклад. Възложили сме на Центъра за градска мобилност да изготви изменения в наредбата, за да се съобрази с общинската наредба, посочи още той. В нея ще бъде разписан и механизма, по който ще бъдат връщани средствата.

Временно ще бъде преустановена продажбата на годишните карти за ученици и студенти, докато СОС не приведе тарифата в съответствие с решенията на МС.

Мярката важи до 31 декември 2023 г., а в следващия месец Столичния общински съвет и СО ще изясняват какво ще се прилага през 2024 г.