Две фирми ще източват останалото гориво в потъналия през 1921 година до Созопол американски параход "Мопанг". Това съобщи областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, цитиран от БНР.

По обед се очаква да пристигнат водолази от двете фирми, за да се прецени как да се извади остатъчното гориво.

Областният управител допълни, че се търси и съдействието на кораб, базиран във Варна, който изпомпва и събира повърхностен разлив, въпреки че на този етап служителите от "Морска администрация" смятат, че няма спешна нужда от него

До края на деня трябва да бъдат монтирани 1000 метра заграждения, заяви директорът на Изпълнителна агенция "Морска администрация" Живко Петров.

Според геологът и водолаз Владимир Живков горивото от потъналите кораби е най-малката опасност. "Опасни са корабите, които ежедневно се движат в Черно море", допълва още Живков.

Припомняме, че корабът, който е потънал между Созопол и Черноморец през далечната 1921 г., изпусна голямо количество мазут на 12 август. Своевременно бяха предприети мерки за овладяване на разпространението на горивото. Институциите уверяват, че няма опасност за живота и здравето на гражданите.

Вчера, 13 август, транспортният министър Ивайло Московски заяви, че ситуацията е овладяна, но трябва да се вземат мерки за източването на останалото количество мазут от подводния съд.

Министър Нено Димов добави, че са взети проби за анализ, чиито резултати ще бъдат готови до 5-6 дни, но замърсяването не представлява никаква опасност за туристите.

Търсят как да се източи горивото от потъналия край Созопол кораб

Търсят как да се източи горивото от потъналия край Созопол кораб

Дрон оглежда мястото на замърсяването и проверяват плажовете