И в първия ден от четирите празнични дни се очаква засилен трафик по основните пътни артерии на страната.

Най-голям трафик се очаква по магистралите "Тракия" и "Хемус", по пътя за Кулата към Гърция. Затова на изхода на София в района на Владая са осигурени две ленти за напускащите столицата.

Натоварено ще бъде движението и от Дунав мост към Варна, закъдето са се отправили хиляди румънски туристи.
На влизане в България пък румънските туристи получават карти с алтернативни маршрути към морските курорти.

От МВР напомнят на шофьорите да бъдат внимателни на пътя и да карат със съобразена скорост. 

180 полицейски патрула следят за спазването на пътните правила по основните пътни артерии в страната.

От БДЖ са осигурили близо 20 000 допълнителни места във влаковете през почивните дни. Днес с допълнителни вагони ще се движат 47 композиции по основните направления в страната.

Актуалната пътна обстановка и промените по информация на АПИ:

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност днес от 8 ч. до 14 ч. ще има две ленти за излизащите от София на път I-1 (Е-79). Временната организация ще е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“ от км 285+660 /кръстовището за Рударци/ до км 286+847 /бензиностанция „Петрол“/.

На 2 май /понеделник/ последният от четирите почивни дни за Великден, от 10 ч. до 20 ч., в същия участък ще има две ленти към София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно.

Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

На 2 май от 14 ч. до 20 ч. ще бъде ограничено движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътни направления. Целта е повишаване на безопасността при пътуване, увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура и спокойно пътуване за шофьорите на леки автомобили, които са много повече по празниците. Очаква се интензивно движение на входовете на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.

Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа:

 • Автомагистралите;
 • път I-1 Видин – Ботевград;
 • път I-1 Благоевград – ГКПП „Кулата“;
 • път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;
 • път I-5 Русе - Велико Търново;
 • път I-8 ГКПП „Калотина“ – ГКПП „Капитан Андреево“;
 • път I-9 Дуранкулак – Варна - Бургас;
 • път II-18 Околовръстен път София;
 • път II-19 Симитли - Гоце Делчев;
 • път II-86 Пловдив - Смолян;
 • път II-99 Бургас - Царево.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).