Събрали сме се днес преди всичко, за да почетем паметта на над 11 хиляди евреи от Македония, Беломорска Тракия и Пирот, които загинаха в нацистките лагери на смъртта в Треблинка. Това каза в словото си Роберт Джераси, председател на Израелтянския Духовен съвет, предаде БГНЕС.

Но заедно с това трябва да почетем и всички незнайни и знайни българи, които помогнаха да бъдат спасени почти 50 хиляди български евреи, каза той. Не е нужно да благодарим, а да посадим дърво за всеки един от тях и това да стане парк на благородството, добави Джераси.

"Едно дете извади друго дете от пропастта. Един мъж спаси стотици от потъващия "Коста Конкордия", друг загина, спасявайки деца на крайбрежието на Англия. Тези хора са го направили, не защото са чакали благодарност, а защото са считали, че няма нищо по-важно от това да спасиш човешки живот. Точно за такива хора ние днес сме тук в Софийската централна Синагога, за да им се поклоним", каза Роберт Джераси.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати и общественици присъстваха на откриването на Мемориален знак на благодарността и в памет на жертвите на Холокоста, включително и 11 343 евреи от Северна Гърция и Югославия, съобщи БТА. Паметната плоча е поставена до сградата на Народното събрание.

                           Още...

На възпоменанието по случай 70 години от спасяването на българските евреи в Централната софийска Синагога присъстваха членове на еврейската общност в България, много дипломати, гости от различни международни еврейски организации.

На днешния ден ние се прекланяме пред онези граждани от Кюстендил, които дойдоха и сигнализираха на техния депутат Димитър Пешев, зам.-председател на тогавашното Народно събрание за това какво се случва с техните съграждани евреи и че те могат да бъдат пратени в лагерите на смъртта, припомни посланикът на Държавата Израел в София Шаул Камиса Раз.

"Нашият поклон е и за ръководителите на Българската православна църква екзарх Стефан и митрополит Кирил, както и за всички представители на българското общество, които не допуснаха над 48 хиляди български евреи да бъдат унищожени. Но не бива и никога да забравяме за тези над 11 хиляди евреи, които загинаха от територии, където бяха представители на българското правителство и на Българската армия", посочи той.

По време на церемонията в Синагогата дълго слово изнесе началникът на кабинета на премиера в оставка Румяна Бъчварова, която всъщност разказа позицията на днешните управляващи за събитията от онова време и практическото оневинение на тогавашното българско правителство за изпращането на евреите от Македония, Беломорска Тракия и Пирот в лагерите смъртта. Тези райони тя нарече Северна Гърция и Кралство Югославия.

Позовавайки се на историята непрекъснато, в словото си тя всъщност я преиначи, коментира БГНЕС. Но независимо от това историческите факти не могат да бъдат променени - както спасяването над 48 хиляди български евреи в старите територии, така и на тези 11 хиляди, които намериха смъртта си в Треблинка със съдействието на тогавашното правителство на Богдан Филов. В словото си Румяна Бъчварова не каза нито едно от имената на българските праведници, чиито имена са в Музея "Яд Вашем" в Йерусалим като Димитър Пешев, Владимир Куртев, екзарх Стефан, митрополит Кирил и др., пише още БГНЕС.