Европейската комисия ще предложи на най-бедните новоприети членки на ЕС да бъде позволено да увеличат с 20 % повече спрямо 2005г емисиите си парникови газове до 2020 г.

Това съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на източници от Евросъюза.

На България и Румъния ще се даде най-голяма възможност да увеличат емисиите въглероден диоксид, поради факта, че двете страни имат най-голяма нужда да наваксат в икономическото си развитие.

Очаква се 15 стари членове на съюза ще поемат основната тежест от намаляването на емисиите, добавя Ройтерс.

До 2020 година тези емисии трябва намалят с 20% спрямо равнищата от 1990 г.

Страните, които се очаква да намалят в най-голяма степен вредните емисии са Ирландия и Люксембург.

Според източника, цитиран от агенцията, 2005 г. е била ключова по отношение на ограничаването на вредните газове, защото тогава е влязла в сила Схемата за търговия с емисии на Европейския съюз (EU ETS - European Union Emission Trading Scheme).

Тя е въведена в Европа с цел контрол и намаляване на емисиите от въглероден двуокис и други парникови газове в подкрепа на борбата с промените в климата.

Предложението на ЕК относно България и Румъния обаче най-вероятно ще бъде посрещнато с голямо недоволство от страна на старите страни-членки на ЕС, коментира Ройтерс.

Най-остра реакция се очаква от Швеция, която вече е положила големи усилия за намаляването на вредните емисии, и според която подобно благосклонно отношение към новоприетите страни е най-малкото несправедливо.