От 1 януари 2007 г. влизат в сила изисквания на приетите от Европейската комисия Решения за специални условия при внос на определени храни от неживотински произход от определени трети страни.

Едно от тези Решения засяга определен вид храни, които поради риска да съдържат повече микотоксини, подлежат на задължителен контрол при внос в Европейския съюз, информират от пресцнтъра на Министерство на здравеопазването.

Това са шам-фъстъци и продукти, получени от тях, с произход или внасяни от Иран, фъстъци от Китай и Египет, смокини, лешници и шам-фъстъци от Турция, бразилски орехи с черупка от Бразилия.

На всеки три месеца главният държавен здравен инспектор изготвя доклади, които се изпращат в Европейската комисия, за резултатите от извършените лабораторни анализи на проби от внасяните пратки храни.

От 1 януари 2007 г. у нас се преустановява напълно вносът на желеобразни продукти в опаковки с малък грамаж или миникапсули от полутвърд материал, които съдържат някои видове добавки-гума или добавки, произведени от водорасли.