Евродепутатът Петър Витанов, ръководителят на българските социалисти в Европейския парламент коментира новите кадри на полицейско насилие от протестите миналото лято, критикува ГЕРБ и МВР и ще сезира европейските институции.

"В началото на новата парламентарна сесия на Европейския парламент смятам да запозная Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) за случилото се в България и отново ще поставя въпроса за нарушаване на човешките права", коментира Витанов.

МВР направило опит да скрие записи от протестите 2020 от Хаджигенов

МВР направило опит да скрие записи от протестите 2020 от Хаджигенов

С Бойко Рашков успели да намерят записа на камерите на НСО

"Помните ли как миналото лято от ГЕРБ не спираха да повтарят мантрата, че всеки бил свободен да протестира колкото и за каквото пожелае? Без обаче да уточнят, че свободата върви с риска да бъдеш смазан от бой зад колоните на Министерски съвет", пише той в социалните медии.

По думите му това разкрива "същността на диктаторски режим, криещ се зад фасадата на несъществуваща демокрация".

"Там, където органите на реда се превръщат в средство за репресия и контрол, място за демокрация няма. Похватите на властимащите в България не се различават много от тези на режимите в банановите републики. А ако се съди по безпардонното насилие пред Министерски съвет, то ние живеем в по-голяма диктатура от Уганда, Руанда и Габон, взети заедно", допълва Витанов.

Христо Иванов за полицейското насилие: Отговорността е на Борисов и Гешев

Христо Иванов за полицейското насилие: Отговорността е на Борисов и Гешев

Виновниците трябва да поемат вината си