Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че ще се направи всичко възможно виновните за полицейското насилие над протестиращи преди година да си поемат отговорността. Това ще важи както за конкретните полицаи, които са участвали в бруталното насилие и унижение на задържаните, така и за техните покровители.

Христо Иванов заяви, че след като е изгледал записа от парламентарната комисия за разследване на насилието не е могъл да се побере в кожата си от гняв и възмущение.

"Тук не става дума да ексцесии, за това че някакви група полицаи са си изпуснали нервите. Става дума за целенасочена политически поръчана и политически и институционално прикрита операция по изтръгване на свободата от ръцете на българските граждани. Тази операция включваше масово подслушване по скандален претекст за преследване на организация на държавен преврат. Държавен преврат, извършван от стотици хиляди граждани, чрез основното човешко право на протест и на искане на свобода и отчетност", коментира той.

МВР направило опит да скрие записи от протестите 2020 от Хаджигенов

МВР направило опит да скрие записи от протестите 2020 от Хаджигенов

С Бойко Рашков успели да намерят записа на камерите на НСО

Христо Иванов посочи поименно преките виновници за издевателствата над протестиращи - бившите министри на вътрешните работи Младен Маринов и Христо Терзийски, както и техните покровители - Бойко Борисов и Иван Гешев.

Той призова главния прокурор Иван Гешев да подаде оставката, тъй като цяла година прокуратурата си затваряше очите за беззаконията на полицията по време на протестите.

Проверките за полицейско насилие текат един месец

Проверките за полицейско насилие текат един месец

Георги Хаджиев призова да бъде дадено време на полицията

Припомняме, вчера бе показано видео от охранителните камери на Министерския съвет във връзка с полицейското насилие по време на протестите. Това стана по време на заседание на Временната комисия. Според Николай Хаджигенов е имало опит тези кадри да бъдат скрити и да не се предоставят на комисията.