Страната ни търси по-обхватна защита на личните данни на българите с гарант за спазване на правата им в модерното информационно общество. Именно в подкрепа на тези усилия родната столица е домакин на двудневен международен форум за доверие, неприкосновеност и сигурност на личните данни в цифровия свят.

Насочваме усилията си към доверието и търсим постигането на сложния баланс с други ценности като правото на информация, обяви шефът на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов при откриване на конференцията. Той се похвали пред родни експерти и чужди гости, че на национално ниво институциите и неправителствените организации умело работят за повече защита личните данни на българските граждани.

България бележи голям напредък в работата си в сферата на защита личните данни на гражданите си, сочи пък позицията на европейските институции. Тя бе изказана от Джовани Бутарели, член на Европейския надзорен орган по защита на личните данни.

Той отбеляза растящ принос по тази тема от нашия регион на ЕС. Целим модерна регулация с поглед към бъдещето, която да издържи без драстични промени близо 20 години, набеляза Бутарели приоритетите на ЕС.

Според него трябва да направим съществуващите вече принципи по-ефективни, като се нуждаем от креативност и динамика. Все повече трети страни извън ЕС се интересуват от регулация защита на личните данни и се обръщат за съвети към ЕС, доволен е Бутарели.

Темата се оказа привлекателна и за новия национален омбудсман Мая Манолова, която свърза правото на защита личните данни с правото на личен живот, което се гарантира в Конституцията. Съвременното демократично общество изисква уважение към автономията на личността, категорична е Манолова.

Бившата червена депутатка видя нужда от гарант за сигурността на личния живот на всеки гражданин в рамките на модерната епоха. Неизбежно животът ни е свързан с това да генерираме информация за себе си и обществената и социалната ни дейност предоставят тези данни на регистрация, обясни на събралите се Манолова, като определи доверието в тази посока като фактор за икономическо развитие.

За нея фрагментираната защита на личните данни в отделни български закони не е достатъчна за 100% сигурност на гражданите и заради това приветства работата на Европейския съюз по общ регламент за равни стандарти за регулация.