90% от тролейбусите в столицата са подменени, над 50% от автобусите също и изграждането на третата линия на метрото върви с бързи темпове. До края на годината се очакват да пристигнат и първите 20 електроавтобуса у нас.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на новия учебен център по диагностика на електрически и конвенционални автомобили в столичната Професионална гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд".

Припомняме, тази година предстои модернизацията на 17 столични училища на стойност 36 милиона лева. Средствата са по ОП "Региони в растеж".

По думите и с откриването на новия учебен център ще се работи за подобряване качеството на въздуха, техническото състояние на градския транспорт и личните автомобили. "Ние имаме нужда от млади специалисти, които да поддържат и ремонтират тази техника. Столичният автотранспорт и Столичният електротранспорт има нужда от дуално обучение на подготвени специалисти, където да се провежда практиката", изтъкна в речта си Фандъкова.

При откриването на новия учебен център по диагностика на електрически и конвенционални автомобили присъства и просветният министър Красимир Вълчев. "Средствата по откриването на този съвременен център е по ОП "Региони в растеж" и ние ще финансиране учебно-техническо оборудване на стойност 10 милиона лева в близо 100 професионални гимназии", заяви мин. Вълчев и допълни, че откриването на този център олицетворява партньорството между училищата и бизнеса

На събитието присъстваха представители от Министерството на труда и социалната политика, Министерството на икономиката, журналисти и др.