Български музиканти поискаха оставката на директора на БНР Андон Балтаков и се оттеглиха от участие в музикалния конкурс "Пролет" в знак на протест срещу намесата на Балтаков в конкурсната процедура.

Това става ясно от отворено писмо на авторите и изпълнителите на 14-те класирани за финала песни, които единодушно решават да прекратят участието си в музикалното състезание в знак на протест. Сред тях са Рут Колева, "Остава" и др.

На 22 април директорът на БНР обяви, че спира гласуването за конкурса, тъй като са постъпили жалби от участници и заради това, че до финала са допуснати 14 вместо 12 песни. Аргументът на журито е, че последните три класирани песни са с равен брой точки. Според Балтаков е трябвало комисията да проведе ново гласуване кой да бъде 12-ият участник. Той посочва, че увеличаването броя на песните-финалисти не е одобрявано от Управителния съвет на БНР.

Директорът на БНР е поискал всеки от 17-те членове на Селекционната комисия да обоснове своя избор от 12 песни по четири показателя - музика, текст, аранжимент и изпълнение. Журито е съставено от музикални редактори и звукорежисьори. Жалбите срещу селекцията на песните са две - от участник в конкурса и от творческо сдружение.

В писмото си до директора на БНР финалистите в конкурса изразяват своята обида от отношението към техния труд и посочват, че той не е отговорил на нито един от въпросите, които са му задали.

"С действията си вие абсолютно обезценихте стойността, престижа и интегритета на конкурса "Пролет", компрометирахте неговите резултати с нелогичната смяна на регламента и напълно ни обезверихте в мотивацията ни да бъдем част от това начинание." - пошат авторите.

Пълният такст на писмото, без редакторска намеса:

Уважаеми Г-н Балтаков,

С оглед безпрецедентния хаос в конкурса "Пролет" 2021, който Вие еднолично създадохте чрез вашите прибързани действия, искаме да изразим дълбокото си разочарование и обида от безхаберното отношение и напълно излишно напрежение, което внесохте в тази, иначе, градивна и мотивираща за нас инициатива, за която всички ние сме отделили неимоверно количество време, ресурс и подготовка. Не знам дали знаете, г-н Балтаков, но създаването на едно музикално произведение отнема години образование, подготовка и не на последно място - талант. Държим да отбележим, че на някои от нас е отнело години да създадат произведенията, с които са класирани в тазгодишния конкурс и вашето пренебрежение към този труд ни носи огромно огорчение. С действията си вие абсолютно обезценихте стойността, престижа и интегритета на конкурса "Пролет", компрометирахте неговите резултати с нелогичната смяна на регламента и напълно ни обезверихте в мотивацията ни да бъдем част от това начинание. В отговор на вашето становище всички ние, първоначално класиралите се финалисти желаем да се оттеглим от конкурса "Пролет" 2021 в знак на протест срещу вашите действия.

Не на последно място, във вашето становище Вие напълно игнорирахте нашите искания и не отговорихте на нито един от зададените от нас въпроси:

Може ли да покажете пълна прозрачност за това какво реално се случва и да бъде оповестено кой се е оплакал от начина на провеждане на конкурса и какво точно гласи оплакването му.

Защо го няма официално? Защо не може всеки да научи кой е оспорил резултатите и какви са аргументите в жалбата?

Дали оттук нататък конкурсът ще се прекъсва при всяка жалба от недоволен участник, или само избрани от вас хора имат такова влияние?

Дали смятате, че след като дългогодишни музикални редактори напишат някаква сводка защо една песен им харесва повече от друга, това ще направи вота им по-легитимен от преди?

В колко конкурси сте виждали журито да се обяснява публично с "аргументационни писма"?

Оставаме солидарни с комисията, класирала първоначалните четиринадесет произведения и продължаваме да вярваме в професионализма, вкуса и опита на програмните редактори в Българско Национално Радио.

Вашите необмислени действия ще оставят петно, което ще седи дълго, както върху конкурса "Пролет", така и върху вас като програмен директор на БНР.

Долуподписаните желаем да се оттеглим от участието си в конкурса "Пролет" 2021:

"Черна котка"

Росен Кукошаров

"Мога"

Сетива на Ангел Дюлгеров

Ангел Дюлгеров

"Epiphany"

Hayes & Y

Благослав Анастасов

Ивайло Делев

Радослав Лозански

"Поне за миг"

Елена Сиракова

Момчил Косев

"Love Me Like You Do"

hug or handshake

Антон Георгиев

Петър Трифонов

"Gone"

Der Hunds

Борислав Мудолов

Мартин Евстатиев

Ивайло Петров

Деян Петков

"Когато те срещнах"

Мирослав Иванов

Александър Обретенов

Борислав Бояджиев

"Знам вече пътя към теб"

Александър Славчев

"Kill What You Love"

Innerglow

Тодор Ковачев

Матей Христосков

Христо Михалков

"Взлом"

Остава

Свилен Ноев

Георги Георгиев

Даниел Остров

"Невидимо случайна"

Ема Краун

"Beyond Borders"

Рут Колева

Дигс Дюк

"Тръгвам Бавно"

Трио Вива

Славчо Николов

"Out of bounds"

Rewind

Владимир Михайлов

Долуподписаните желаем да се оттеглим от участието си в конкурса "Пролет" 2021: