Трети пореден ден продължава блокадата на граничен пункт "Кулата-Промахон", съобщават БНР, bTV и Нова телевизия.

В 8.40 часа стачкуващите преди гръцкия пункт Промахон спряха пропускането на леки коли и автобуси. Движението през ГКПП Кулата – Промахон изцяло е преустановено, след като по-рано днес беше спряно пропускането на камиони, поясняват от пресцентъра на МВР.

Властта всяка минута следи ситуацията по блокираната граница

Властта всяка минута следи ситуацията по блокираната граница

МВР шефът призна, че проблемът е сериозен

По информация на БНР блокадата временно е вдигната. 

Движението през ГКПП Илинден – Ексохи е преустановено от 10.00 часа за всички автомобили заради стачни действия преди гръцкия пункт. Леки коли и автобуси ще бъдат пропускани от 15.00 до 17.00 часа. След това движението отново ще бъде спряно до 22.00 часа. По предварителни данни след това ще бъдат пропускани само леки автомобили.

 

В 9.00 часа е спряно движението и през ГКПП – Ивайловград.

 

Другите пунктове на българо-гръцката граница засега работят нормално.

За около 3 часа, от около 22 часа вчера до 01:30 часа днес, частично беше свалена блокадата на Кулата-Промахон, като се пропускаха предимно леки автомобили и автобуси. Едва една трета от камионите са успели да преминат през гишетата за проверка и контрол, обявиха от гранична полиция.

Тази сутрин обаче гръцките фермери отново блокираха движението на "Кулата". Те обявиха, че вече няма да пропускат и леки автомобили. Опашката на българска територия към тази сутрин е около 5 километра.

На пункта – на територията на България, има линейка и пожарна, в случаи, че има нужда от тях. Раздава се вода и храна от БЧК. Българските власти и БЧК обаче не могат да осигурят помощ за българите, които чакат на гръцка територия.

Пред Нова телевизия външният министър Даниел Митов обяви, че в петък българският посланик в Атина се е срещнала с министъра на обществения ред на Гърция заради нарастващото напрежение и заплахата от блокади. „Още тогава тя е поискала да се търсят алтернативни маршрути, ако нещо подобно се случи”, обясни Митов.

Митов добави, че не е засегната само България, а и всички съседни на Гърция държави, тъй като са блокирани всички гранични пунктове.

„Използваме всички инструменти, с които разполагаме – информираме Брюксел. Важно е да се знае, че утре ще има обща стачка, блокадите ще са в цяла Гърция”, предупреди министърът. 

 „След като още в петък са били уведомени защо не предупредиха обществеността чрез средствата за масова информация”, запита от своя страна Красимир Лалов от Националното сдружение на превозвачите. 

 „Не знам защо някои хора на ядене и пиене казват протест – на границата са едни дълги софри. Трябва да отстояваме нашето право коридор номер 4 да е коридор номер 4. А не всяка година, когато почивките свършат, портокалите и мандарините се изнесат от Гърция, те сядат и почват едни празници”, коментира Лалов. 

Вчера премиерът Бойко Борисов поиска от гръцкия си колега Алексис Ципрас правителството му да се намеси и блокадата да бъде прекратена. Той настоя за осигуряване на коридор за транзитни превози и подчерта, че вътрешни проблеми не трябва да се превръщат в повод за нарушаване на правото на свободно движение на хора и стоки.

Принудителния престой на шофьорите е предизвикан от стачката на гръцките фермери, които от миналата седмица започнаха периодични блокади на границата като протест срещу орязването на социалните им придобивки.

Припомняме, че вчера опашката от товарни автомобили достигаше до 15 километра. Към  19 часа те вече са били около 35 километра.

Около 11 часа днес ще бъде блокирано движението на другия граничен пункт - "Илинден-Ексохи".

Утре се очаква национална стачка в Гърция и е възможно отново да има проблеми за пътуващите към южната ни съседка.