Гърция подкрепя силите на НАТО, разположени в източното крило на Алианса, с лека противовъздушна артилерия в съответствие със задълженията си за участие в Силите за реагиране на НАТО, които бяха активирани веднага след руската инвазия в Украйна, съобщава БГНЕС, позовавайки се на в. "Катимерини".

Прехвърлянето до голяма степен е част от централното решение на НАТО да подкрепи България и Румъния - двете основни източноморски страни на Алианса в Черно море.

Разполагането на гръцка техника и персонал у нас започна в петък и ще приключи в следващите дни.

Гърция изпраща четири единици леки зенитни системи, като ASRAD-HELLAS, с техния личен състав и съответните командни връзки, които се състоят от около 30 членове на артилерията.

Системите ASRAD-HELLAS се използват от Гърция, Германия и Финландия и са в състояние да работят при неблагоприятни условия и на труден терен. Те се състоят от превозно средство тип "Хамър", оборудвано с четири ракетни установки Stinger. При необходимост ASRAD могат да се транспортират по въздух.

НАТО създава бойни групи от Балтийско до Черно море до края на май

НАТО създава бойни групи от Балтийско до Черно море до края на май

Засега Алиансът не вижда признаци за нападение на Русия срещу страните членки

Същевременно прехвърлянето на сили към България и Румъния продължава през пристанището Александруполис в Северна Гърция.

На 10 март "Катимерини" съобщи, че общо 3000 американски служители и оръжейни системи се транспортират до и от Румъния през Александруполис, включително танкове Bradley и M1 Abrams, които участваха в учението "Тракийско сътрудничество 2022" в Петрохори, Ксанти в средата на март.

В петък външният министър Никос Дендиас разговаря по телефона с украинския си колега Дмитро Кулеба и обяви, че се надява скоро да посети Киев.

Преди това той заяви, че на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров през февруари - шест дни преди началото на войната, той е имал впечатлението, че неговият колега не е знаел за предстоящото нахлуване в Украйна.

Дендиас отбеляза, че Лавров е посочил струпването и натиска на руските войски по границите на Украйна като средство за убеждаване на Киев да вземе конкретни решения, които руската външна политика би искала.

НАТО не търси конфликт с Русия, но е готов за него

НАТО не търси конфликт с Русия, но е готов за него

Алиансът ще брани всеки сантиметър от територията си, уверява Блинкън

Относно ревизионизма, проникващ в руската инвазия в Украйна, той отбеляза, че концепцията е претърпяла тежък удар.

Демокрациите като цяло се противопоставят на ревизионизма, посочи Дендиас.

Според изявлението от извънредна среща на върха на НАТО в края на март Алиансът ще създаде четири допълнителни многонационални бойни групи в Европа в отговор на руска специална операция в Украйна. В документа се отбелязва, че "в отговор на действията на Русия са задействани плановете за отбрана на НАТО, разположени са елементи от силите за реагиране на НАТО и 40 000 войници са разположени на източния фланг на НАТО".

Освен това се създават четири допълнителни многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия.

Същевременно беше уточнено, че стъпките на НАТО "остават превантивни, пропорционални и не са насочени към ескалация на кризата".

Вчера стана ясно, че руският президент Владимир Путин е наредил на военните да укрепят западните граници на страната, така че никой никога да не си помисля да напада Русия.

НАТО удвоява бойните си групи до Русия, изпраща още войски в България

НАТО удвоява бойните си групи до Русия, изпраща още войски в България

Русия да разбере, че никога не може да спечели ядрена война, настоява Столтенберг