Началникът на Военномедицинскато академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски бе удостоен с почетното научно звание доктор хонорис кауза на Висшето военноморско училище "Н.Й.Вапцаров", съобщиха от Военномедицинската академия.

Престижното научно звание му бе връчено на церемония в град Варна като поредното признание за неговия принос за развитието на науката и медицината в България.

"Личността и качествата на генерал-майор Венцислав Мутафчийски създават истински модел за качество и престиж в образователния проект "Военен лекар", който реализираме съвместно. Той е образец на поведение, който е изключително значим за нашите курсанти. И за обществото. Всички ние станахме свидетели на това как един достоен български офицер обедини голяма част от българската нация по време на една нова и неочаквана за нас ситуация - нещо, което няма как да остане незабелязано." - заяви флотилен адмирал Боян Медникаров, началник на ВВМУ.

"Днес с тържествен ден не само за генерал-майор Венцислав Мутафчийски, а за всички, които са свързани с отбраната. Това е признание за човек, който отдавна е познат в средите на Българската армия, човек, който за една година от встъпването си в длъжност успя да реши проблемите на ВМА, човек с доказани мениджърски качества и способности като лекар. Не можем да не отчетем и огромния му личен принос за обучението на военните медици в България. Затова смятам, че тази титла е само едно от признанията, които обществото му дължи." - отбеляза в приветствието си министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

От своя страна ген-майор проф. Венцислав Мутафчийски благодари на цялата академична общност и специално на флотилен адмирал Медникаров за оказаната му висока чест.

Той изказа гордостта си от успешната реализация на съвместното обучение на военни лекари.

"Това са изключително мотивирани и достойни млади хора, които са бъдещето на ВМА. Всеки път, когато ги погледна, виждам, че този проект е обречен на безусловен успех. Нашата отговорност като техни учители е да хвърлим всички усилия да сбъднем техните очаквания, да им дадем всичко, което сме научили, да ги научим да мислят, да надграждат, да бъдат творци." - заяви началникът на ВМА.

Той подчерта, че военната медицина е утвърдена със своите научни постижения и велики идеи, изстрадани по време на войните. Затова и очакванията към бъдещите военни лекари е да доразвиват всичко това, увличайки след себе си и други ентусиасти.

"Няма как да не бъда горд, когато виждам будните ви погледи, които изпълват сърцето ми със задоволство", обърна се ген.-майор проф. Мутафчийски към четирите випуска курсанти от специалността военен лекар.

По-рано нови 20 младежи се врекоха във вярност и служба на Родината. След 6-годишното си обучение те ще се влеят в редиците на военномедицинската служба на България.

Генерал Мутафчийски: Доброволците ни са повече от 45 човека

Генерал Мутафчийски: Доброволците ни са повече от 45 човека

"Да изложиш живота си на опасност не може да остане незабелязани и не бива да се допуска да остане незабелязано"