Ако искаме да развиваме партньорство в НАТО, армията ни се нуждае от самолети F16, а не от "Грипен". Такава позиция изрази ген. Съби Събев от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" пред телевизия "България ON AIR"

"Малко ме учудва, че избираме изтребителите с най-малък тактически радиус. В случая "Грипен" е с 800 км., а F-16 е с 1600 км. Доколкото ние сме страна-членка в НАТО и се наложи да излизаме с тези самолети извън страната, за участие в други операции, според мен ни трябва изтребител с по-голям тактически радиус." - коментира добави ген. Събев.

Авиоекспертът Красимир Грозев наблегна на обстоятелството, че изборът е между използвани F-16 и нови "Грипен".

По думите му, оферираните F-16 са с останали около 400 летателни часове, или 15 години.

Обвинения в корупция при избора на Gripen в Унгария и Чехия

Обвинения в корупция при избора на Gripen в Унгария и Чехия

Подкупи за 12.6 милиона евро...

"F-16 в момента е на около 33-34 години и не е само до часовете във въздуха. Има остаряване на конструкцията, която не може да се предвиди." - заяви Грозев.

Според него, разликата в цената между F-16 и "Грипен" е маргинална, като едните ще се използват 15, а другите 30 години.

Ген. Събев подчерта, че макар и нови, самолетите "Грипен" нямат необходимите характеристики, за да ни дадат възможност на армията ни да бъде пълноценен партньор в НАТО.

"Ние трябва да вземем под внимание какви способности ще ни даде съответната платформа, която купуваме - дали тя е напълно съвместима с основните страни-членки на НАТО. Кой е по-масовият самолет на въоръжение в НАТО - единият или другият? Къде възнамеряваме да развиваме стратегическо партньорство - в страна от НАТО или страна извън НАТО? Нашите ангажименти и солидарност в НАТО не могат да бъдат оставени настрана. Аз мисля дори, че трябва да бъдат водещи".

По думите му, настояването на президента Румен Радев, че трябва да бъдат закупени самолети "Грипен" следва да буди съмнения, както и това, че няма още една оферта за нов самолет - за сравнение.

Обсъждат парламентарен контрол върху избора на изтребител

Обсъждат парламентарен контрол върху избора на изтребител

Колко ще ви струва мушката, ако ви е празна пушката, пита Славчо Велков

Припомняме, скандалът с избора на изтребители за военновъздушните ни сили стана причина за създаването на парламентарна комисия, която да разследва процедурата, при която назначеното президента служебно правителство отдаде предпочитания на офертата за Грипен" и дисквалифицира тази за F-16 - самолета, който е на въоръжение в съседните ни партньорски страни от НАТО.