"Ние, историците, не можем да преговаряме на маса чий е Гоце Делчев. Това е унижение и гавра с националния герой. Тази комисия е задънена улица. Общата ни история е българска история.

В Битоля има булевард и паметник на Тито, крадоха история и сега са решили, че не могат да се разберат с нас. Аз на маса с такива промити мозъци на една маса не сядам.

Това каза за "Денят ON AIR" историкът акад. Георги Марков.

Политиците трябва да престанат да си измиват ръцете с историците. Историята не е слугиня на политиката, отсече той.

Припомняме, че разговорите в смесената българо-македонска комисия са прекратени едностранно и безусловно от страна на Северна Македония. Това заяви професор Ангел Димитров, съпредседателят от българска страна.

Последното заседание на комисията се проведе в края на ноември миналата година в София, като не е ясно кога ще се състои следващото.

Македонският съпредседател Драги Георгиев заяви, че преговорите в комисията са в застой заради споровете около Гоце Делчев.

Симеонов: Важни са интересите на България, не съставът на комисията със Северна Македония

Симеонов: Важни са интересите на България, не съставът на комисията със Северна Македония

След последните сътресения със Скопие

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.