България трябва категорично да заяви, че Македония има място в ЕС, ако спре с историческите фалшификации. Няма как обаче страната ни да определя кой ще бъде представител в българо-македонската комисия, а и това не е толкова важно.

Това заяви за Агенция "Фокус" лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Така той коментира българо-македонските отношения.

Според него България трябва да бъде по-твърда по отношение на отстояването на нашите чисто исторически корени, интереси и да не допуска по никакъв начин превратни текстове.

Симеонов отчете, че страната ни не трябва да допуска отстъпление в процеса на присъединяване на Македония.

Припомняме, че разговорите в смесената българо-македонска комисия са прекратени едностранно и безусловно от страна на Северна Македония. Това заяви професор Ангел Димитров, съпредседателят от българска страна.

Последното заседание на комисията се проведе в края на ноември миналата година в София, като не е ясно кога ще се състои следващото.

Вчера македонският съпредседател Драги Георгиев заяви, че преговорите в комисията са в застой заради споровете около Гоце Делчев.

Северна Македония не й трябва ЕС, ако ще се отказва от език и идентичност

Северна Македония не й трябва ЕС, ако ще се отказва от език и идентичност

Пендаровски не иска българска история: Не мога да повярвам, че през 21 век някой може да оспори чужд език

"Ако цената, която трябва да платим, е да кажем, че не сме македонци и езикът, на който говоря не е македонски, тогава нямаме нужда от ЕС", заяви македоснкият президентът Стево Пендаровски в интервю, цитиран от МИА, в коментар относно българското изявление, приложено към заключенията на Съвета по общи въпроси на ЕС.

"Разбирам огорчението, емоцията на моите колеги, на българите, на историците и на българските политици, но в края на краищата няма как ние да определим състава на македонската част на комисията. Аналогично все едно те да изразят несъгласие с участници от българска страна. Можем да го приемем само като лични мнения. В междудържавните отношения все пак трябва да има уважение и да се спазва независимостта и правото на всеки да издига свои представители", коментира Симеонов.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

Македония едностранно прекратила разговорите за общата ни история

Македония едностранно прекратила разговорите за общата ни история

Проф. Димитров не забелязва желание за редовна връзка от македонските си колеги

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.