"Ако цената, която трябва да платим, е да кажем, че не сме македонци и езикът, на който говоря не е македонски, тогава нямаме нужда от ЕС", заяви македоснкият президентът Стево Пендаровски в интервю, цитиран от МИА, в коментар относно българското изявление, приложено към заключенията на Съвета по общи въпроси на ЕС.

Пендаровски заяви, че това е "най-твърдата" разпоредба в декларацията на българския парламент. "Трябва да бъда честен, прочетох изречението два пъти, три пъти, когато го прочетох за първи път, не можах да повярвам. Не мога да повярвам, че през 21 век някой може да оспори чужд език, оспорвайки начина, по който той е наричан в продължение на десетилетия, въпреки факта, че е кодифициран".

Македонският език е исторически факт и е признат в международен план от 1974 г., подчертава той.

Македония едностранно прекратила разговорите за общата ни история

Македония едностранно прекратила разговорите за общата ни история

Проф. Димитров не забелязва желание за редовна връзка от македонските си колеги

ООН на конференция от 1977 г. призна езика, като по този начин заключи нещо, което е чист езиков и практически факт. "Факт е също, че през 1946 г. комисия, ръководена от (лингвист и професор) Блаже Конески, е кодифицирала македонския стандартен език. И това са факти, те не се подлагат на дебат", заяви Пендаровски.

Той каза, че декларацията, приета от българския парламент, "е в противоречие с няколко основни принципа на нашето споразумение с България."

"Ключовата фраза, използвана в двустранното споразумение, е споделена история, означаваща хора и събития, които се считат за ключови фигури и събития както от България, така и от Македония", отбеляза Пендаровски и добави: "Ако разчитаме на тази фраза, ще можем да намерим съвместно решение много скоро. Ако продължим да настояваме да декларираме, че всичко преди 1944 г. е съвместна история - четете между редовете, български история - тогава няма какво да договаряме."

Македония не дава Гоце Делчев - България си имала Левски и Ботев

Македония не дава Гоце Делчев - България си имала Левски и Ботев

Преговорите на българо-македонската комисия още са в застой

Пендаровски заяви, че българската декларация, която беше одобрена както от управляващата партия, така и от опозицията, може да се окаже "истинско политическо препятствие" при приемането на рамката за преговори между Европейската комисия и Северна Македония, която се очаква този юни.

Той е попитан и за коментарите на проф. Денко Малески, помощник на президента, който наскоро написа за македоно-българските отношения, че "трябва да се приспособим към историческата истина, че в миналото сме били част от една и съща нация." Изявленията му предизвикаха обществена реакция в страната.

"Не съм съгласен с него в това отношение, не мисля, че е прав. Той е само един от малкото хора, които ме съветват по външни работи. Искам да има съветници и помощници, които да ми кажат, когато не съм прав, но трябва да кажа, че не съм съгласен с него по този въпрос", коментира македонският президентът Пендаровски.

Историци: Победата в спора няма да превърне македонците в българи

Историци: Победата в спора няма да превърне македонците в българи

Членове на българо-македонската комисия...