Напълно неверни са твърденията на премиера Кирил Петков и военния министър Стефан Янев, че по времето на управлението на ГЕРБ българската армия е била недофинансирана, а въоръжение било закупувано без оглед на обща стратегия.

От партията на Борисов излязоха на нарочен брифинг в кулоарите на Народното събрание, на който се противопоставиха на вчерашни изказвания в пленарна зала.

"Ще се наложи да развенчавам една лъжа, повторена многократно от министър-председателя и военния министър - че българската армия до момента е била недофинансирана, а каквото е имало като финансиране, не е било координирано и т.н. През последните години на управлението на ГЕРБ българската армия е била модернизирана непрекъснато, огромни средства са отделяни. Лична битка на премиера Борисов и моя като външен министър навремето бе да модернизираме българската авиация. И тази битка бе изведена докрай с поръчването и авансовото плащане на новите 8 изтребителя Ф-16", каза заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Решението на кабинета Петков: Отбранителната ни стратегия ще е на база българската армия

Решението на кабинета Петков: Отбранителната ни стратегия ще е на база българската армия

Решението по напрежението НАТО - Русия в Източна Европа - за деескалация

От ГЕРБ изразяват опасения от това, че в проектобюджета за 2022 година няма предвидени средства за плащането на втория транш за самолетите. Малък бил и процентът на разходи за отбрана към БВП - 1,73%. "Ако управляващите имат намерение да изпълнят заявките си от вчера, те трябва незабавно да отделят 2% от БВП за отбрана", категоричен е Митов.

В момента текущата геополитическа ситуация налага по-големи харчове за отбрана, категоричен бе депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, попитан от News.bg дали партията му смята за удачно отделянето на нови милиарди за отбрана в кризисна година и при условие, че през цялото близо 12-годишно управление на ГЕРБ единствено през една от годините въпросният процент е стигал летвата от 2%.

Стефан Янев иска НАТО да обучава българска отбранителна група

Стефан Янев иска НАТО да обучава българска отбранителна група

Тренировката, подготовката и провеждането на ученията трябва да станат с въоръжения на други страни

Гаджев даде и още примери за това, което ГЕРБ са направили за сектор отбрана - повишаване на заплатите на военнослужещите с 48% за 4 години, дадени са общо 2,894 млрд. за самолетите Ф-16, ремонт на летището "Граф Игнатиево", на авиационното висше училище в Долна Митрополия, купуване на нови бойни машини за специалните сили, модернизация на танковете Т-70 и др.

Изключително подвеждащо било още и внушението на премиера Петков, че решенията за модернизация на войската били взимани хаотично. "Това не са политически решения, а се взимат на база военната експертиза", категоричен е още Гаджев.

Кирил Петков редовно ще свиква Съвета по сигурността

Кирил Петков редовно ще свиква Съвета по сигурността

Премиерът не иска военният конфликт да прерасне във война