"Ние не вярваме и по никакъв начин не подкрепяме зони на влияние. Ние вярваме, че всяка държава има право да вземе решения за собствената си национална стратегия в конструктивните рамки на НАТО". Това заяви премиерът Кирил Петков по време на извънредното заседание на парламента за геополитическия сблъсък НАТО-Русия.

Кирил Петков отбеляза, че правителството вярва, че главният приоритет на България трябва да приоритизацията за деескалация на напрежението. Той не иска един военен конфликт да стане реалност.

Обмислят се стратегии как България да бъде конструктивен член в дискусиите, че деескалацията на конфликта е освен приоритет. Ние сме малка страна в ЕС, но нашият глас ще бъде изразен във всеки един момент, като сме готови да подкрепим нашите съюзници в тази посока, категоричен бе премиерът.

Стефан Янев иска НАТО да обучава българска отбранителна група

Стефан Янев иска НАТО да обучава българска отбранителна група

Тренировката, подготовката и провеждането на ученията трябва да станат с въоръжения на други страни

Кирил Петков уточни, че Съветът по сигурност е правилният подход за взимане на международни решения. "Прекарахме близо три часа по време на вчерашния ден и аз бях доволен да видя докладите, които бяха представени. Имаме от вчерашния ден нов секретар по съвета за сигурност, който ще координира и ще прави протоколите на всички решенията на съвета по сигурност. Другото нещо, на което се радвам, е, че голяма част от информацията беше близка между службите, но имаше и различия. Имаме възможност да имаме най-различна и обобщаваща информация, на която се базира едно доста по-информирано решение, отколкото къса препоръка", акцентира Петков.

Той смята, че всички въпроси в тема сигурност ще бъдат взети с институционален подход и никой няма да взима решения, "защото просто така се е събудил".

Кирил Петков ще свиква редовно Съвета по сигурността, за да може да се решават такива деликатни международни въпроси.

Той изтъкна, че не може да има господар над България, който да ни казва какво да правим. Единствените, които могат да решат бъдещето на България, са българските институции и правителството. Напрежението и ескалацията са факт, не може да се игнорират, призна Петков.

Българското МО за искането от Русия: България е суверенна държава

Българското МО за искането от Русия: България е суверенна държава

Ако Русия се притеснята за своята

Тип говорене от рода на тези и тези държави нямат право да имат отбранителна стратегия или нямат право да имат следните възможности за отбрана, защото са близко до някоя друга държава, правителството не го приема като философия. Кирил Петков вярва, че всяка държава има право на собствени решения как да решава своята отбранителна стратегия.

Геополитическата стратегия на България е точно конструктивната стратегия на съюза на НАТО. За да имаме по-добър ефект, трябва да говорим с един глас, но единственият начин да се казва дали сме консуматор на сигурност или не, трябва да бъде на база на нашите възможности и приоритети. Заедно трябва да решим инвестициите в българската армия, настоя Кирил Петков.

И Петков, и Генчовска декларираха стабилност на България в международен план

И Петков, и Генчовска декларираха стабилност на България в международен план

За Генчовска е очевидно, че Русия се опитва да всее раздор

Той подчерта, че главните рискове за България са в сферата на енергетиката. От тази гледна точка правителството има план какво да се направи, за да бъде сигурно и да защити населението да няма директни ефекти при наложени сериозни санкции в сферата на газа. Повече детайли Кирил Петков ще сподели в закритото заседание.

По-късно на брифинг пред журналисти Кирил Петков обясни, че при тежка криза ще се ползват пари от буфера, а и може да вземем заеми, тъй като задлъжнялостта ни не била голяма. Българското правителство вярва, че България е суверенна, независима държава, успокои премиерът.

Заместник-председателят на ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов нищо ново не разбрал от позицията на премиера Кирил Петков по темата за международния конфликт, като преди няколко дни министър-председателят казал 6 изречения, а днес 26. ГЕРБ са притеснени, че би могло правителството да превърне България в консуматор.

Решението на кабинета Петков: Отбранителната ни стратегия ще е на база българската армия

Решението на кабинета Петков: Отбранителната ни стратегия ще е на база българската армия

Решението по напрежението НАТО - Русия в Източна Европа - за деескалация