Заради предупрежденията, че краят на седмицата се задава, придружен от сибирски студ и сняг, от Главна инспекция по труда (ГИТ) пуснаха съобщение, с което напомнят на работодателите, че са длъжни да пазят служителите си.

Те трябва да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите от неблагоприятните климатични условия, се казва в съобщението.

Не се оценява, че природата е по-силна, раздразнен Борисов

Не се оценява, че природата е по-силна, раздразнен Борисов

Разпореди готовност да се помага и на неразумните шофьори

Така например при работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и оранжеви кодове за опасни метеорологични условия - снеговалеж, дъжд, вятър, ниска температура и мъгла.

Трябва да може да прецени доколко тези неблагоприятни условия могат да застрашат живота и здравето на работниците. В случай, че рисковете са прекалено високи, работата трябва да бъде отменена или да се извършва на друго място.

Студът е вреден за хората с болно сърце, предупреди кардиолог

Студът е вреден за хората с болно сърце, предупреди кардиолог

За нормално кръвно се приема стойност до 140 на 90

Според ГИТ други опции, при по-лек вариант на температурни аномалии, е да се намали работното време, да се раздадат топли дрехи на служителите или да им се осигуряват топли напитки.

В случай, че се работи на открито и се очакват по-тежки условия, може да се наложи да осигурят и пункт за първа помощ и пункт за почивка, където да има одеала и печки.

Гответе се за „кучи студ” и много сняг

Гответе се за „кучи студ” и много сняг

Ледените дни идват в края на седмицата

В Наредбата за минималните изисквания за микроклимата са описани също оптималните и допустимите минимални и максимални температури на въздуха в закрити помещения, където служителите работят. При ниски температури оптималните стойности варират между 16 и 23 градуса, а допустимите - от 13 до 25 градуса. По-ниски температури са допустими само при тежката физическа работа.

В Инспекцията по труда сигналите, свързани с работа при ниски температури, са единични и обикновено са от работещи на закрито. При работа на открито работодателите като цяло се съобразяват с неблагоприятните климатични условия и предприемат мерки, се казва още в съобщението на ГИТ.