Ядрено лоби в България има и е много сериозно.

Една част от имената на хората, които са в него, въобще не са известни, тъй като става дума за големи пари и там публичността и прозрачността са минимални.

С тази теза петнайсетина души се събраха на протест на площад Независимост". Те споделят и подкрепят ядрения физик Георги Котев, който е обявил гладна стачка в Брюксел.

Протестиращите носеха български и европейски знамена и плакат в защита на физика: „Гладна стачка в Брюксел на Георги Котев - ядрен физик срещу недосегаемите в BG".

От една година от инициативния комитет в защита на Георги Котев се опитват да работят по всички нива в България, за да защитят идеите му, но винаги удрят на камък, поясни Борислав Сандов.

Това е именно заради съществуващото ядрено лоби, в което влизат шефовете на Агенцията за ядрено регулиране, бивши и настоящи директори на АЕЦ Козлодуй. „Това са хора, които все още са недосегаеми в този бранш", посочи Сандов и допълни:

Докога ще бъдат недосегаеми зависи от това дали българската държава действително ще се бори с организираната политическа престъпност."

Според Георги Котев, който 17 години е работил в АЕЦ „Козлодуй" като ядрен физик и отговорник за горивото, централата не функционира с гориво, за което се плаща и би трябвало, а горивото се подменя.
Преди две години Котев алармира, че 5 и 6 блок работят не със свежо ядрено гориво, а с рециклирано.
От АЕЦ категорично опровергаха тези твърдения, бе назначена експертиза, която също отхвърли тезите на Котев.

През последните си месеци на работа в АЕЦ физикът установява огромна разлика в процесите и в коефициента на полезно действие.
Получават се различни показатели, което води до мисълта, че това не е същото гориво, което се води по документи.
Според анализа на Котев такова гориво не съществува никъде по лиценз, то е тестово и все още не е приложено никъде по света. Това означава и че не е надеждно.

Също така това гориво е с по-нисък коефициент на полезно действие, тъй като горивото не е лицензирано.
Вероятно става дума за сложни схеми, договорени под масата, заяви Борислав Сандов.

Ние трябва да вървим към енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници и задължително трябва да изградим прозрачност в енергетиката", категоричен е той.

Според представителите на инициативния комитет благодарение на атомната енергия бъдещите поколения ще плащат много скъпо и това ще стане много скоро.

От инициативният комитет обявиха още, че ще подкрепят докрай Георги Котев и нещата са действително сериозни, след като той е прибягнал до най-крайната мярка - безсрочна гладна стачка.