Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба на "Кауфланд България ЕООД енд Ко" КД в размер на 157 981 лв., съобщиха от ведомството.

Санкцията е за извършено нарушение по Закона за защита на конкуренцията и по-конкретно в частта му за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне.

Разследването е започнато след искане на фирмата-доставчик "Кети-94" ООД, която е била партньор на голямата верига.

От комисията са установили, че от юли 2015 г., от "Кауфланд" започват да следват "определен модел на поведение". Разследващият орган е определил, че причина за това е по-силната позиция на веригата и възможността им да "притискат" по-малкото дружество.

БАБХ проверява печурките в Кауфланд след натравяне на столично семейство
Обновена

БАБХ проверява печурките в Кауфланд след натравяне на столично семейство

Изтеглят се всички налични количества

Започнали да искат от "Кети-94" ООД да намалява доставните си цени и им дали като условие едни определени годишни ценови параметри.

Според КЗК това се е случвало неправомерно.

През 2015 г. Кауфланд са се отказали от голяма част от асортимента на дружеството, докато накрая изцяло прекратили търговските отношения - през 2016 г.

Тогава от "Кети-94" ООД се оплакали на комисията. Разследващите са установили, че прилаганата система от механизми за определяне на доставните цени се използва от "Кауфланд" за постигане на максимална печалбата, но това става за сметка на финансовата загуба на доставчика.

За капак изгодата от разликата в намалените цени остава изцяло за търговската верига и не се пренася върху потребителите, защото крайната цена не се намалява.