Гражданска инициатива иска съчетание на релсов път и велотрасе между "Тодор Каблешков" и гара "Пионер". Според тях това трасе не трябва да бъде натоварвано със строителството на сгради. Също така те искат трасето да остане собственост на държавно предприятие Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) като гаранция за бъдещето и за неразпарчетосване на трасето.

Къде изчезна релсово трасе от предпроектното проучване, питат те. От инициативата обръщат внимание на факта, че в предпроектното проучване е била заложена възможност за съчетаване на велосипедно и релсово трасе, която обаче в последствие е отпаднала, за да бъдат заменени релсите със сгради.

Гражданите настояват преди взимането на каквото и да е решение, първо да се направи трафиково изследване с всички възможни алтернативи, каквото и към момента не е извършено. От тази гледна точка, подробният план предпоставя концепция, за която липсва задълбочена обосновка - коментират те.

Главният архитект на Столична община непрекъснато твърди, че трасето било с отпаднали функции и няма да има необходимия трафик и че не са извършени проучвания, но изпада в същото противоречие, тъй като подобно изследване не е направено и за защитавания от него проект за велотрасе - коментира Георги Статков от инициативата.

Предложението на гражданите е скоростният трамвай (метро) лека железница, да се експлоатира съвместно от ДП НКЖИ, БДЖ и Метрополитен/Електротранспорт.

Вместо да възстанови релсовото трасе за превоз на товари и пътници, Столична община предпочита да построи върху него сгради и да изгради велоалея, оставяйки значителното замърсяване, шум и пътни инциденти и разбита инфраструктура, причинени от тежкотоварните камиони.

Събраната подкрепа за възстановяването и използването на трасето на Околовръстната железница за транспорт от регионално, а не само локално значение към момента са се обявили столичния район "Подуяне", общините Костенец, Ихтиман, Пирдоп, Перник, Костинброд, Своге, Радомир. Национална спортна база (стопанисваща "Арена Армеец), добавят от гражданска инициатива. 

Гражданите са създали интерактивна карта на всички релсови връзки на София, от която можете да придобиете впечатления за единна концепция на релсовия транспорт в градска среда. https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1DKY_uscRY0Py2nOThEVglDFIqm-k-fm4&ll=42.7052941957247%2C23.299508303148173&z=12