Хакерските атаки над НАП продължават и до днес. Засега обаче приходната администрация успява да ги преодолее.

Това стана ясно от изслушването на шефката на НАП Галя Димитрова пред ресорната комисия.

В един ден е имало хиляди хакерски атаки. Имало е втори подобен опит. Сигналите за това са подадени на ГДБОП.

Снимка 453898

Източник: БГНЕС

Оказва се, че няма кадри по информационна сигурност. НАП обявила конкурс за директор на дирекцията, но подходящ кадър така и не е намерен. Затова приходната администрация решила да даде на аутсорсинг тази дейност.

НАП има нужда от изграждане на нова ИТ архитектура, стана ясно още от думите й. Министерството на финансите плаща за десет услуги за мрежова сигурност. Според ведомството на Владислав Горанов средствата, които се инвестирали в сигурността на системите, били достатъчни.

В средата на юли месец стана ясно, че от базата данни на НАП са източени лични данни на над 5 милиона български граждани. Течът на данни предизвика проверка на Комисията за защита на личните данни, която завърши с решение за глоба от 5.1 млн. лв. От НАП обаче заявиха, че ще обжалват решението. 

По случая с източването на лични данни са обвинени трима души  - собственикът на ТАД груп Иван Тодоров, изпълнителният директор на фирмата Георги Янков и служителят Кристиян Бойков.

И в момента продължава работа временната парламентарна комисия, която разглежда случая с теча на данни, както и със сигурността, която предоставят държавните институции. Комисията удължи времето си на работа до края на ноември месец.