Четвърти месец след преустановяването на над 5-годишната сага около тежките обгазявания в село Труд. Населението е категорично в това че вече има възможност да диша въздух без носещи се задушливи миризми, получени в резултат от разлагането на животински и растителни отпадъци на площадката на Биогаз електроцентралата, намираща се в непосредствена близост до жилищна зона на пловдивчани.

"Единствените дни, в последните месеци, в които сме усещали и сме получавали сигнали за разнесла се добре позната воня, са били дните, в които на площадката се извършваше дейност по почистването, източването на вани/съдове след финалното преустановяване на дейността, което настъпи едва след не една допълнителни проверки, установили неспазване на издадения АКТ на местната Екоинспекция" - съобщават от местното Сдружение "Бъдеще за село Труд".

Извършената бърза справка за приетите сигнали в Регистър на постъпили сигнали на Зелен телефон в РИОСВ- Пловдив, за период от няколко месеца назад, потвърждава думите на местните.

Отново не разрешиха на биоцентралата в село Труд да заработи

Отново не разрешиха на биоцентралата в село Труд да заработи

Причината - нарушенията не са отстранени

"Това всъщност е и доказателство за, така удобните, твърдения от страна на оператора, че хората бъркат източника на задушливата смрад с коритото на река Пясъчник. Доводите му не кореспондират с истината. Безапелационно считаме, че източник на добре различимите и най-задушаващи и интензивни есенции на ферментирали отпадъци е едно и също място - площадката на централата"

Жителите на с. Труд са ЗА добри европейски практики в областта на възобновяемите енергийни източници, но не и когато печалбата и икономическите интереси на шепа хора и тяхната дейност са за сметка на здравето и нормалния живот на хиляди потърпевши, и лишаването им от основни конституционни права.

Припомняме, борбата на засегнатото население с обгазяването от това производство продължава вече 5 години.

През септември 2020 г. областният управител на Пловдив Дани Каназирева заяви, че няма да допусне компромис с инсталацията.

Резултатите от независима експертиза в края на септември показаха редица нарушения в биоцентралата. За тях местните отдавна алармират. На 14 септември те сигнализираха за ново обгазяване от централата за биогаз.

В началото на октомври здравният министър Костадин Ангелов настоя биоцентралата в село Труд да бъде спряна.

През ноември окончателно спряха биоцентралата в село Труд.