„Пясъчните котки" няма да бъдат изкарвани на 3 март, съобщи шефът на Военна полиция генерал Данчо Дяков и поясни, че решението е във връзка с негативната реакция в обществото от докараните машини на Паметника на Васил Левски на 19 февруари.

Тогава много хора се уплашиха. Стълпотворението около паметника бе огромно и заради протестите присъствието на бронираните машини „Пясъчните котки" някои възприеха като опасност. „Извънземните дойдоха", възкликваха недоумяващи граждани.

Генерал Дяков каза, че след като има отрицателна реакция в обществото вече ще бъдат предприемани други мерки за сигурност. Той поясни, че машините се вадят и използват за охрана на масови мероприятия, в които участват военнослужещи от Министерство на отбраната, Българската армия и подразделенията им на пряко подчинение към министъра като Национална гвардейска част.

Тази година на Паметника Васил Левски са участвали 120-130 души военни, отбеляза генерал Дяков. Той подчерта още, че „Пясъчните котки" се извеждат след инцидента от 3 март 2011 година, когато моторист под въздействие на наркотици и упойващи вещества щеше да сгази няколко гвардейци.

Генералът каза още, че няма връзка присъствието на „Пясъчните котки" на Паметника Васил Левски с протестите. Прави се няколко дни предварително планът за мерки за сигурност на съответното мероприятие и всичко е съгласувано с МВР, НСО, ДАНС, Военна полиция.

Във връзка с възбудилото недоволство объркване на движението по бул. „Цариградско шосе" заради „Пясъчна котка" на 19 февруари генералът каза, че се прави проверка. Според него това е станало при придвижването на машините към Паметника Васил Левски.

Няма основания за притеснение. Ние сме част от въоръжените сили, ние сме военнослужещи и това, което правим е единствено в интерес на обществото", заяви генерал Дяков. Той каза, че оттук нататък за всяко едно мероприятие ще бъде преценявано много внимателно дали да се изкарват „Пясъчните котки" и колко броя ще зависи от степента на застрашеност.

Не мога да кажа дали и на шести май ще извадим машините", добави той. Генерал Дяков отбеляза, че на „Пясъчните котки", които са в България тренира ротата на Военна полиция, която има степен на готовност такава, че да качи самостоятелно целия си състав и да пристигне на мястото на операцията.

Генералът подчерта, че котките, които са били на Паметника Васил Левски, са били без въоръжение. По принцип картечница се слага само на полигон, а не на мероприятие. „Не считам, че когато дори малко част от обществото има някакви притеснения относно нашите специални автомобили трябва да участват в мероприятия. Не считам, че трябва да предизвиквам притеснение у хората. Ще помислим за други мерки, за да компенсираме поне частично неразполагането на тези автомобили там", добави генералът.

От Военна полиция поканиха журналисти да разгледат присъствалите на възпоменателната церемония от 140-годишнината от обесването на Васил Левски „Пясъчни котки" и демонстрираха възможностите им.

България разполага с 23 пясъчни котки, две от които са в Кабул заедно с нашите военни полицаи там. Останалите 21 са в страната.

В момента служба „Военна полиция" разполага с 4 модификации на автомобила „Пясъчна котка". Шест от машините са с люк и купол с балистична защита, 9 са с люк и монтирана полицейска светлинно-звукова система, четири с дистанционно управляема оръжейна платформа, а други четири са транспортни. „Пясъчните котки" са изцяло съобразени с изискванията на НАТО за участие в пълния спектър от операции на алианса и ЕС.
„Пясъчната котка" е с повишена проходимост и балистична защита.