"Отворих му паспорта. Освен името му, имаше и някаква виза от Пакистан, горе пишеше ислям", казва пред "Нова телевизия" Йордан Качармазов, собственик на къща за гости в Плевен, в която през 2018 г. е отсядал Брентън Тарант отговорен за смъртта на 49 души при атаки в две джамии в Нова Зеландия.

Така той запомнил госта си Брентън Тарант. Настанил се в къщата му на 10 ноември 2018 г. "Беше малко студен и резервиран. Човекът си е от Австралия и понеже не съм имал човек от Австралия ми беше интересен да го видя какъв е. Беше нормален човек, като всеки", казва още Йордан.

Какво пише на оръжията на стрелеца от Нова Зеландия?

Какво пише на оръжията на стрелеца от Нова Зеландия?

На оръжията има и надписи на български език

Тарант отседнал в къщата за гости за една нощ. Платил през интернет приложение. "Срещнахме се тук, обясних му къде е, какви са помещенията. С една чанта го посрещнах и с една чанта си замина", казва още Качармазов.

До Плевен Тарант стига с кола, която наема от фирма на летището в столицата. По информация на служител на фирмата за отдаване на автомобили австралиецът платил за използване на превозното средство за около седмица.

Атентаторът от Нова Зеландия се разходил из България и Балканите
Обновена

Атентаторът от Нова Зеландия се разходил из България и Балканите

Нападателят бил в Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, София, Банско и други...

Службите са категорични, че място за притеснение няма. "Посещавал е исторически обекти. Пак казвам - няма никакви данни за извършване на дейност, свързана с тероризъм на територията на страната ни", заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

У нас, освен София и Плевен, Тарант посетил и Габрово, Велико Търново, Казанлък, Пловдив, Асеновград, Бачково, Банско, Благоевград, Перник.

"Няма данни да се е срещал с някого. Сега се проверяват местата, където е преспивал. Продължава работата, все пак е бил една седмица, да може да проверим дали се в срещал с български или с чужди граждани на територията на страната", каза още Иванов.

Терористът Тарант пренощувал 2 вечери в София
Обновена

Терористът Тарант пренощувал 2 вечери в София

Наел кола под наем от столицата

Сигурно е, че освен в Плевен, австралиецът е пренощувал и в София. Преди да отлети за Букурещ Брентън Тарант, отсяда в столичен хотел, който се намира на метри от сградата на ГДБОП. Какво е правил в румънската столица все още не е ясно. Но оттам отново наема кола и заминава за Унгария.