Борбата коя история да влезе в "Черната книга на правителственото разхищение" 2021 г. е голяма, не че липсват или има недостиг на истории, обратното.

За поредна седма година изданието излиза в края на година и разработва критични сюжети на изразходване на публични средства. Черната книга на правителственото разхищение", издавана от фондация "Фридрих Науман", има една основа цел - да накара гражданите да изискват прозрачност и отчетност от институциите и с това да се засили гражданския контрол. Напълно в унисон е и настоящото правителство с целта на книгата - всички помним думите на финансовия министър Асен Василев, че България е богата държава, но много се краде.

Новото в Черната книга тази година е, че седем са новите видео истории, качени през последните дни, обясни пред News.bg ръководителят на проекта Петя Дюлгерова от фондация "Фридрих Науман".

Всяка година изданието събира 15 истории на разследващи журналисти. "Не ни липсват първите седем години", посочи Дюлгерова.

Казусите са на национално и на местно ниво. Случаите засягат корупция, конфликт на интереси, а и действия "без злонамереност - от чиста глупост". Тази година е включено и разследването на журналиста от bTV Марин Николов "Колко струва ловът на държавния бюджет?"

"Историите са моментна снимка на случващото се в страната, книгата няма претенция за изчерпателност. Случаите са типични, като има един водещ случай. Най-голямо предизвикателство е работата с регионални журналисти и историите, които те могат да разкажат, разследват и споделят. Водещата история е на Лилия Цачева и разказва за реформа на реформата в държавните предприятия. Тоест, реформите се правят на хартия, за да се удовлетворят международните партньори. "Обобщили сме ловните стопанства и колко струват те на данъкоплатците", обясни Дюлгерова.

Другите случаи в Черната книга са от Варна, Шумен и Бургас - регионалният елемент е с цел да има една представителна извадка какво се случва в страната. През настоящата година в Черната книга са включени случаи, свързани със закупуване на предпазни маски срещу COVID-19, злоупотреби свързани със здравеопазването. Пандемията се отрази на черната книга в историите в нея, а от друга страна в работата на разследващите журналисти, които са истинските автори на Черната книга, изтъкна Петя Дюлгерова.

Други интересни случаи от Черната книга са от Севлиево, където срещу 90 000 лв. градът се е уж отворил към гражданите, но... само на хартия. Има истории от Варна с карантинното пристанище в Бургас, а как парите "изтичат като вода през сито" в Шумен. Историята е за един безполезен селски язовир глътнал огромен държавен ресурс.

Петя Дюлгерова сподели, че авторите на Черната книга са имали повече затруднения да си вършат работата, доколкото е имало реакции от съответните институции - забранявали са им да снимат и са опитвали да ги възпрепятстват да заснемат пратки, документи и документирани истории, разказващи съдържанието на черната книга.

"Черната книга на правителственото разхищение" продължава историите

"Черната книга на правителственото разхищение" продължава историите

За поредна година представя случаи на лошо похарчени пари на данъкоплатците