Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова остава последователна с позицията си намалената ставка на ДДС - и сега е против да се намаля тя за виното и бирата.

Това стана ясно на заседанието на ресорната комисия, която прие промените в закона за местните данъци и такси, където се намалява ДДС на 9%.

Менда Стоянова обясни, че няма да участва в гласуването, но на коалиционен съвет е решено мярката да бъде подкрепена. Припомняме, още при предложенията за намаляване на ДДС за хотели и ресторанти Менда Стоянова и тогавашният финансов министър Владислав Горанов бяха против.

Различия в позициите има и в групата на левите - лидерът Корнелия Нинова също е против.

Нинова вика Борисов в парламента, но да не говори за мазнини, а за пари
Обновена

Нинова вика Борисов в парламента, но да не говори за мазнини, а за пари

Премиерът пак раздавал пари през джипа сякаш са негови

Червената депутатка Дора Янкова обясни, че соцводачът също е против намалената ставка. Групата на социалистите ще гласува въздържал се.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов предложи да се намали ДДС и на спортните съоръжения, не само на фитнесите. Намаляването на 9% увеличава събираемостта на данъците, според него. Принципно не съм съгласна с промяната на ставката по ДДС, сподели позицията си Менда Стоянова.

Пробивът в единната ДДС ставка доказва, че води единствено и само до разширяване на видовете услуги с намалена ставка, обясни тя след края на заседанието. Идеята за намалена ставка на ДДС за виното и бирата е аргументирана с това, че в заведенията основно това се консумирало.

Димитър Манолов учуден за намаляването на ДДС-то за виното и бирата

Димитър Манолов учуден за намаляването на ДДС-то за виното и бирата

Няма очаквания към Кирил Ананиев – познава го

Намалената ставка на маржа за туроператорите е мярка, която според Менда Стоянова противоречи на евродиректива.

Намалява се ДДС на случайните превози. Също така се увеличава до края на годината възможността туристическите агенции да предложат ваучер или да върнат парите за провалена екскурзия на клиентите си.

Припомняме, че на 10 юли без дебат депутатите намалиха ДДС-то за хотели и ресторанти. Намаляването на ДДС за ресторантьорския и туристически сектор дойде след натиск от страна на бранша с аргумент затварянето на всички заведения и туристически услуги в условията на пандемия. Премиерът Бойко Борисов се съгласи и отстъпи пред исканията на бранша, въпреки несъгласието на своя финансов министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

В последствие към идеята за намаляване на ДДС за ресторантите и хотелите, се прибави идеята за намаляване му и за книгите, което както самият Борисов призна му е "отколешна мечта". И ДПС прокараха предложението си за намаляване на ДДС за детски стоки.