Варненска фирма започна производството на предпазни шлемове за медици, предаде БНТ. Първите от тях са предназначени за хората на първа линия в битката срещу коронавируса. След това ще се изпълняват и поръчки, получени онлайн.

Обичайно фирмата на Никола Боев се занимава с различни дейности в областта на рекламата, но сега машините правят предпазни шлемове.

"Впрегнахме капацитета на нашите колеги, повечето от които са инженери и създадохме сравнително бързо продукта." - коментира Боев.

201 случая на коронавирус в България

201 случая на коронавирус в България

До три дни всички болници трябва да се организират за прием на пациенти с коронавирус

Съботният ден е бил посветен на изработването на прототипа, а след като моделът е получил одобрение, от вчера целият екип участва в производството. Вече са сглобени над 500 шлема. Когато станат 800, фирмата ще ги продаде на общината срещу символичната сума от 3,90 лв. за брой. Вече са раздадени и единични бройки на лекари и полицаи.

"Първата голямата поръчка, която имаме, е за Община Варна - за хората на първа линия. Взели сме присърце инициативата и първите бройки ще бъдат за тях. Също така сме ги обявили онлайн." - пояснява Николай Боев.

Предпазният шлем е за многократна употреба - могат да се почистват с дезинфектант. Фирмата е готова да произвежда между 600 и 1000 броя на ден.

Русенският университет изработва безплатни предпазни шлемове за медици

Русенският университет изработва безплатни предпазни шлемове за медици

Първите 50 броя вчера бяха дарени на болница "Канев" в Русе