На наш гръб френският президент Еманюел Макрон търси да заработи реноме на човек без расистки предубеждения, защото неслучайно взема за пример две държави от Африка.

Така Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, коментира пред bTV изказването на френския президент Еманюел Макрон от изминалата събота.

Мигрантска вълна събаря европейското домино, предупреждава Иво Христов

Мигрантска вълна събаря европейското домино, предупреждава Иво Христов

Европа е образцово неадекватна по отношение на сирийската криза

"Не сме се загубили в превода, а доколкото има детайл в превода, той не променя общата картина. Това, което шокира френското обществено мнение, най-напред, бе решението на президента Макрон да даде интервю за списание, което е неолиберална трибуна, по-вдясно от традиционната френска десница. Сиреч, за Макрон това е начин да говори на избирателите от дясно и крайнодясно, от които има нужда - льопенистите.

Ако той искаше да каже, че предпочита легалните пред нелегалните имигранти, щеше да се ограничи с това просто твърдение и нямаше да има скандал. Но той ги обагри в национални определения - "предпочитам легалните от Гвинея и Кот д'Ивоар пред българските и украинските канали", коментира Христов.

"Той казва, че не би се притеснил, ако някой е легален, пък бил той от Африка. За сметка на това, би отхвърлил някой нелегален, пък бил той и от Европа. Украинци и българи са взети като контрапример. Имаме всички основания да реагираме остро, защото на третата година от своето президентстване Макрон продължава да говори така, както говорят президентски съветници при брейнсторминг, а не като държавник, който никога не би си позволил конкретизация, а още по-малко - някакви внушения, които могат да бъдат интерпретирани като обидни, и с право", смята Христов.

Иво Христов: Позицията на Макрон е напълно обоснована

Иво Христов: Позицията на Макрон е напълно обоснована

ЕС не може да се справи с нови страни членки

Според него "не бива да приемаме тези обиди и никакви подобни внушения, които вредят на имиджа на България. В политиката приятелството се изразява в действията. Нямаме основания да подозираме френския президент в излишна враждебност спрямо България, но в случая той сбърка и ние трябваше да реагираме".

По думите на Христов позицията на френския президент по отношение на разширяването на Съюза е принципна.

Евродепутатът смята, че Макрон е свръхактивен с цел да поеме лидерската роля в Европа, като посочи, че канцлерът на Германия Ангела Меркел се оттегля, а Великобритания напуска ЕС.

Иво Христов коментира и изказването на Макрон, че НАТО е в "мозъчна смърт".

"Ако някой в България изрече същото (че НАТО е в кома), веднага ще бъде нарочен от церберите на евроатлантизма за путинист, руски агент и не знам още какво... Както виждате, френският президент не се колебае да го констатира. Очевиден е американският стремеж да се оттеглят от ролята на глобален жандарм - не само в Близкия изток, но и постепенно от Европа. В същото време Европа не е готова да поеме сама своята отбрана и Макрон носи съществена отговорност за това. Той лансира една инициатива за засилено сътрудничество в отбраната, която обединява тесен кръг европейски страни, а не всички. България е извън нея. Също така, Макрон сключи договор с Меркел в Аахен, по силата на който се предвижда засилено сътрудничество във военната област между Германия и Франция. Тези два формата се конкурират с идеята за обща европейска отбрана, която би трябвало да интегрира всички страни от Съюза", коментира евродепутатът.