Вероятно е да има обжалване на решението на Централната избирателна комисия, с което "Сиела Норма" беше избрана за изпълнител на обществената поръчка за доставка на машини за гласуване. Това прогнозира пред БНР изпълнителният директор на дружеството Веселин Тодоров.

Въпреки че според него няма никакви основания за обжалване, било много вероятно да има такова, защото "някой път се обжалва не защото обжалващият има някакъв шанс, а за да отчете пред шефовете си, че е бил прав и някакви зли сили са му попречили да спечели".

Той бе категоричен, че никой друг не би могъл да изпълни поръчката в тези срокове и при тези изключително сложни изисквания в договора, тежки неустойки и рискове.

По негови думи повечето чуждестранни компании не желаят да си усложняват живота, поемайки риск от 54 милиона неустойка, както е заложено в договора.

ЦИК избра кой ще достави машините за гласуване

ЦИК избра кой ще достави машините за гласуване

Одобреният кандидат е "Сиела Норма"

Тодоров посочи, че машините се произвеждат в Тайван, дизайнът е европейски, а доставчикът е от Нидерландия. "Сиела Норма" вече имала подписани договори. Не бихме рискували да участваме в такава поръчка, без да имаме договор за доставка, подчерта Тодоров.

Той напомни, че дружеството има опита от петте проведени досега у нас машинни гласувания - две тестови и три с валидно броене и отчитане на резултатите.

Тодоров заяви, че доставянето на машините трябва да започне на 10 февруари и да приключи в края на февруари. Той изрази надежда машините да бъдат експедирани за България с морски транспорт преди настъпването на Китайската нова година.

Според него обществената поръчка за машините за гласуване е "може би най-отворената, която се прави в България". Сред участниците имало и физически лица, а изискванията били съвсем стандартни без други квалификационни изисквания, освен стандартното ISO 9001 за качество, което по негови думи е доста масово и изпълнимо за хиляди фирми.

"Да кажем, че ние просто имаме самочувствието, смелостта и може би безразсъдството да сме склонни да подпишем този договор", отбеляза Тодоров.

Относно трите хиляди налични машини той поясни, че те ще бъдат предоставени в доставката от 9 600 машини.

Българските машини за гласуване били на световно ниво, но няма интерес
Обновена

Българските машини за гласуване били на световно ниво, но няма интерес

Устройствата се разработват от четири години

Припомняме, вчера ЦИК реши "Сиела Норма" да достави 9600-те машини за гласуване на предстоящите парламентарни избори.

На 8 декември стана ясно, че осем кандидати искат да доставят машините за гласуване у нас.

Двама от тях бяха отстранени - "Български машини за гласуване" ДЗЗД и Иван Величков Иванов поради участие на едно юридическо лице в повече от едно обединение. "Български машини за гласуване" обжалват решението пред съда.

От останалите 6 кандидати в посочения срок ценови и технически оферти подадоха две компании - "Сиела Норма" и "Лекс. БГ". И двете компании са подали едни и същи ценови оферти - максимална прогнозна цена на устройствата - 36 млн. лв. без ДДС. Причината да бъде избрана "Сиела Норма" е, че при преговорите от компанията са намалили с 1000 лв. цената на логистиката, докато от "Лекс. БГ" не са намалили първоначалното си предложение.