emaxpress
Съвсем скоро Агенцията по вписванията ще има ново ръководство, като ще бъде сменен дори временно изпълняващият длъжността директор Анастас Георгиев. Това заяви правосъдният министър Маргарита Попова, цитирана от БиТиВи.

Тя обясни предстоящите рокади с разкритите при одита на Сметната палата нарушения.

Припомняме, преди дни стана ясно, че Сметната палата е констатирала нарушения при възлагането на обществените поръчки в Агенцията след извършен одит за периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2009 г. Части от доклада са изпратени на прокуратурата.

Проверяващите са установили, че за посочения период Агенцията по вписванията е изплатила общо 12 195 313,87 лв. без ДДС. Констатирани са много нарушения при възлагането на обществените поръчки, в резултат на което публичните средства са изразходвани неикономично, посочиха от Сметната палата.

Одитът надхвърля очакванията ми в отрицателен аспект, коментира Попова и допълни, че подобни ревизии ще има и в дирекциите "Изпълнение на наказанията" и "Охрана".

Правосъдният министър предложи още, прокурорите, полицаите и съдиите, които се занимават с икономически престъпления и дела за корупция, да се обучават в стопанските факултети.