Битката, която дълги години водим, е за съдебна система, на която ние вярваме, при която гражданите усещат справедливост. В безпрецедентни условия на кризи сме. Да, мерките във връзка с противодействие на войната, подпомагане на бежанците, справянето с икономическите, енергийни, всякакви други аспекти на войната, отнема както от времето на правителството, така и от времето на мнозинството, но мога съвсем спокойно да кажа, че нито правителството, нито мнозинството пренебрегва останалите аспекти на усилията, които правим за по-добро правосъдие в България. Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова пред Нова телевизия.

Тя посочи още, че в сряда предстои разглеждане на първо четене на Закона за съдебната власт, с който се закриват специализираните съд и прокуратура и се премахват кариерните бонуси на членовете на ВСС.

Йорданова с уважение ще чете процедурните правила на ВСС за Гешев

Йорданова с уважение ще чете процедурните правила на ВСС за Гешев

Изказа съмнение, че чрез тях могат да се опитат да заобиколят процедурата

По думите на Йорданова ВСС е изправен пред исторически тест, който да покаже дали се състои от професионалисти и хора с гръбнак, които могат да отговорят на очакванията на обществото те да изпълняват задълженията си на висок професионален стандарт.

"Прикриването зад процедурни въпроси беше очаквано", отбеляза тя във връзка с отложеното разглеждане във ВСС на искането за предсрочно отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор. 

"Аз неслучайно призовавах членовете на ВСС да разгледат исканията по същество, а не да търсят процедурни вратички. Въпреки това те дадоха ясен знак, че процедурата ще е нещото, зад което те ще търсят прикритие и спасение, за да не разгледат конкретните въпроси по същество, заяви правосъдният министър.

Йорданова каза още, че правилата за смяна на главния прокурор ще бъдат изготвени от членовете на Правна комисия, ще бъдат обсъдени, а тя ще вземе отнощение, след като се запознае с тях.

Христо Иванов: Хватки, трикове и мацаници, но да не падне косъм от главата на Гешев

Христо Иванов: Хватки, трикове и мацаници, но да не падне косъм от главата на Гешев

Това заяви пред News.bg съпредседателят на "Демократична България"

"Нека да припомним, че законът казва, че процедурата за разглеждане на такъв тип предложение, за тримата големи, е огледална на тази процедура, която е за избор на тримата големи", изтъкна Надежда Йорданова.

"За мен е необяснимо как така толкова години, след като имаме разписани правила за избор на председатели на ВАС и ВКС и на главния прокурор, ние нямаме огледални такива правила за освобождаването им. Още повече, че решението на Конституционния съд стана ясно преди няколко седмици, те имаха достатъчно врвеме да се справят с този въпрос", подчерта тя.

Гешев изрази опасения от системния политически натиск върху прокуратурата

Гешев изрази опасения от системния политически натиск върху прокуратурата

Това стана по време на видеоконферентен разговор с представители на ЕК

Може ли да приеме нашето общество да имаме главен прокурор, който определя осъдително решение на Европейския съд по правата на човека за нищо? Въз основа на това нищо всеки един от нас ще трябва да плати обезщетение на засегнатите лица, заяви министърът на правосъдието.

Надежда Йорданова съобщи също, че през следващата седмица европейският главен прокурор Лаура Кьовеши ще бъде на посещение у нас по покана на премиера Кирил Петков.