"Каквото и да има, няма резултат по същество. Този ВСС беше избран с целта да избере и пази гърба на Иван Гешев, те са негови мажоретки, така че ще наблюдаваме всякакви хватки, трикове, номера, лъжи, мацаници - само и само да не падне косъм от главата на Иван Гешев".

Това заяви пред News.bg съпредседателят на "Демократична България" и лидер на "Да, България" Христо Иванов за решението на Висшия съдебен съвет да отложи процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради липсата на процедурни правила.

Като просто нищо и като поредния негов върховен гьонсуратлък определи Христо Иванов думите на главния прокурор Иван Гешев, че процедурата по предсрочното му освобождаване е от "правно нищо" към "просто нищо".

ВСС си даде 2 седмици да мисли как точно да обсъди отстраняването на Гешев

ВСС си даде 2 седмици да мисли как точно да обсъди отстраняването на Гешев

Нямали процедурни правила

Той обясни, че за човек, който огромното мнозинство от българските граждани разбра, че отдавна трябва да си подаде оставката, и срещу когото се правят най-различни опити и се критикува неговата работа във вътрешнополитически и в международен план, проявява наглостта сам да излезе и да съди себе си, да раздава правосъдие и оценка.

Според Христо Иванов обаче не може в името на обществените очаквания процедурите по предсрочно освобождаване на Иван Гешев да не се задвижат. ВСС е тежко предубеден и зависим от Гешев и неговите задкулисни покровители, посочи Иванов.

Той е на мнение, че целта е всеки ден, в който Гешев продължава да бъде главен прокурор, корупционерите в България да могат да бъдат спокойни и да оцеляват на позицията си.

Иван Гешев за отстраняването си: От "правно нищо" до "просто нищо"

Иван Гешев за отстраняването си: От "правно нищо" до "просто нищо"

Не може да повярва, че това се случва в 21 век в страна членка и на фона на война

Във връзка с Временната комисия за промени в Конституцията, Христо Иванов заяви, че за да започне тя активна работа, се очаква да се види дали опозицията няма да преосмисли позицията си за отказ от участие в нея. Времето за чакане изтече и съвсем скоро временната комисия ще започне работа, увери Иванов.

От ДБ търсят мнозинство от всички партии в парламента за промени в Конституцията и се обръщат към всеки един народен представител.

Днес ВСС се събра за да разгледа искането, внесено от министър Йорданова за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Това е второ такова, след като през юни 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов предложи също на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи предсрочно Иван Гешев. Тогава ВСС отказа да разгледа по същество сигнала, след като дебатира 7 часа принципните основания за това.

Стоилов обжалва и във Върховния административен съд (ВАС) отказа на ВСС, а и внесе искане за тълкуване в Конституционния съд дали правосъдният министър може да иска отстраняване на главния прокурор.

С решение Конституционния съд излезе през януари 2022 г.