Как се дават 100 млн. за несъществуващия проект по Националната детска болница? Това попита педиатърът Адил Кадъм в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проект реално няма. Детайлен анализ на нуждите на българското детско здравеопазване също няма, каза още Кадъм. Според нея зам-министъра на финансите Кирил Ананиев е бил заблуден, че анализ има.

Националната гражданска инициатива предлага да се променят сроковете с до 6 месеца, добави още педиатърката.

Тя добави, че от Националната гражданска инициатива настояват за съвет, който ще гарантира за всички стъпки при строежа на Националната детска болница.

Основните движещи сили в тази национална гражданска инициатива са склонни да работят безвъзмездно, за да се случи това. Не трябва да забравяме, че една национална педиатрия няма нужда да дублира много тесни специализирани звена, тъй като няма достатъчно пациентопоток за тях, бе категорична още тя.

В заключение Каадъм добави, че борбата за бъдещето на Националната детска болница не е приключила.

Вчера премиерът Бойко Борисов обеща недовършеният от десетилетия скелет на болница да бъде съборен и на негово място да бъде построена изцяло нова сграда за педиатрия.

Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница

Борисов обеща да събори скелето и да строи нова детска болница

Ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните болници

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница, като обществената поръчка за него стартира миналата година, а по време на извънредното положение бе финализиран с избора на ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС.

Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. Преди две седмици строежът на детска болница получи статут с национално значение.

На 18 октомври 2019 г. от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна, за което пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

И миналата седмица лекари, родители, архитекти излязоха на протест с мотивите, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата.