"Абсолютен приоритет са "Български пощи" и за това е идеята да се изтеглят от едно министерство (Министерство на транспорта), което има комплексни задачи и да се сложат в моя ресор, където се мисли за дигитализация, модернизация, оздравяване и вдъхване на нов живот на дружеството". Това заяви вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова относно визията за развитие на "Български пощи" ЕАД.

Константинова има за цел да се оздрави "Български пощи" в частта предоставяне на пощенската услуга - да подпомогне по-ефективното разходване на средствата на дружеството. Другата амбицията на вицепремиера по ефективно управление е те да се превърнат в центрове за комплексно-административно обслужване. Трябва да се направи така, че държавата и административното обслужване да са близко до хората, добави Константинова.

За да станат пощите приветливо лице на държавата, имат нужда от ремонт и инвестиции. Затова правителството подготвя фиш, който да вкара "Български пощи" в Националния план за възстановяване и устойчивост. Оттам също може да се осигури перо за финансиране, внедряване на информационните системи и някои отключващи моменти, които обаче не са скъпи, носа нужни, подчерта Калина Константинова.

Български пощи предупреждават за фалшивите съобщения от тяхно име

Български пощи предупреждават за фалшивите съобщения от тяхно име

Във всички имейли се изисква получателят да предостави данни от банкова карта

Пощенските станции, които имат добра комуникационна обезпеченост, ще стартират с пилотно предоставяне на най-честите услуги. Константинова обяви още, че ще се отделят и пари от бюджета за покриване на компенсациите и старите задължения на "Български пощи".

Тя е наясно, че задачата е тежка, като за това има нов план, мисли се за финансиране и засега работата започва на нисък старт.

Константинова обясни, че нейната дълбочина на познаване на конкретните активи на "Български пощи" е на базово ниво и това, което има като план за действие е, да се мине през обследване на това, което има като заварено положение. Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще направят анализ и вътрешен одит на активите за това как се управляват финансовите потоци на "Български пощи" и това е нормална първа крачка, когато се сменя един министър, уточни Константинова.