Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин освети катедралния храм "Успение Богородично" на  Католическата апостолическа екзархия в София, предаде БНР.

Момче и момиче в народни носии посрещнаха с пита кардинал Паролин. Сред присъстващите на тържественото богослужение бяха вицепрезидентът Маргарита Попова и вицепремиерът Меглена Кунева.

Молитвеният храм на католическата общност "Успение Богородично" е построен през 1924 година, но досега беше само благословен, а в последните години и обновен.

В него ще бъдат вградени мощите на българските католически свещеници, избити от комунистическия режим, които бяха обявени за светци - Евгений Босилков, Йосафат Шишков, Павел Джиджов и Камен Вичев, а също така и мощите на папа Ронкали, който е живял в България.

В програмата на кардинал Паролин е предвидено посещение в манастира на монашеската общност на "Сестрите на Светата Евхаристия" в София.

Вечерта той ще отслужи Света меса в католическата катедрала "Свети Йосиф".

За утре са предвидени срещи на държавния секретар на Ватикана с патриарх Неофит и със Светия синод на Българската православна църква, с министър-председателя Бойко Борисов, с президента Росен Плевнелиев и с главния мюфтия Мустафа Хаджи.